Menu

Csak pontosan, szépen…

Csak pontosan, szépen… Jávor Benedek
Ha azt mondom, hogy a politikusi lét, a politikusok magatartása azonos a felszínességgel, az események, folyamatok vagy szövegek környezetükből kiragadott megítélésével, a nagyképű mindentudással, akkor éppoly felszínesen nagyképű, elfogult és elfogadhatatlan kijelentéssel, ítélettel élnék, mint tette a minap Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke, amikor egy, a Paksi Atomerőműben két évvel ezelőtt bekövetkezett meghibásodásról szólt.

 

Magát a hibát nem is kellett jelenteni a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES, International Nuclear Event Scale) hétfokozatú esemény-lépcsősorának legkisebb fokozatában sem. Vagyis „nullás” volt, azaz nem jelentett biztonsági kockázatot. Hozzá kell tenni, hogy egyébként annak idején az erőmű tett jelentést a médiában is, meg a hatóságnak is.

Joggal lépett föl tehát nyílt levélben a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) a politikus kijelentéseire reagálva, mert Jávor képviselő a tisztességes munkájukat, szakmai ismereteiket, megbízhatóságukat lebecsülve támadt az erőmű dolgozóira. Rendben, egy politikus nem lehet mindentudó, neki naponta új és új, egymástól tartalmilag olykor nagyon is eltérő ügyekkel kell szembesülnie. De, ha nemcsak véleményt formál, hanem ítéletet is mond, akkor minimálisan konzultálnia kell hozzáértőkkel, és legalább elemi ismeretekkel kell rendelkeznie az adott témáról. Joggal írja a PADOSZ a levelében, hogy mélyen sérti az erőmű dolgozóit ez a felszínes és nagyképű kijelentés. Hozzáteszem, a nukleáris szakma tagjaként személyemben engem is sért.

Természetesen nyilvánvaló, hogy a politikusnak kötelessége véleményt alkotnia az egész társadalmunkat érintő ügyekről. De ítéletet csak nagyon alapos ismeretek és konzultációk alapján szabad hoznia. Ha esetleg engem megkérdeznének, mi a véleményem a magyar egészségügyről, erről a mindnyájunkat érintő, rendkívül fontos társadalmi kérdésről, lenne véleményem. De semmiképpen sem ítélkeznék, mert messzemenően hiányosak a tényszerű ismereteim, nem vagyok birtokában alapadatoknak, információknak. Persze, egy politikus hozzájuthat mindezekhez. Fel is használhatja, fel is kell használnia. De elfogultság, előítéletek és esetleg egyes sajátos részérdekek, lobbik befolyása nélkül.

Ezt a magatartást hiányolja egyebek között a PADOSZ. És velük szolidaritásban magam is.

 

Fotó:
parbeszedmagyarorszagert.hu


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére