Menu

Dübörög a hazai áramfogyasztás

Dübörög a hazai áramfogyasztás

Paks II. projekt hazai ellenzői továbbra is a beruházás szükségtelenségét hirdetik minden fórumon. Egyesek arról beszélnek, hogy a korszerűbb tudású nemzedék kevésbé fogékony a „nukleáris agymosásra”.

 

Ezzel szemben az igazság az, hogy pont a projekt ellenzői próbálnak „megújulós agymosást” végrehajtani a társadalom erre fogékony részén. Igyekeznek elhitetni, hogy a megújuló energiaforrások mindent megoldanak, és áramfogyasztás-növekedéssel sem szabad számolni. Éppen ezért szerintük nincs is szükség Paks II-re.

A makacs tények természetesen ellenállnak egy agymosási kísérletnek, hiszen azok egészen más képet mutatnak. Egyértelműen a két új paksi blokk szükségességét igazolja az évről évre igénybe vehető egyre kevesebb erőművi kapacitás (2030-ig közel 3-4000 MW erőművi kapacitás fog még kiesni a termelésből), az emelkedő éves villamosenergia-fogyasztás mellett az idei év hiteles adatai is.

Gondoljunk egy kicsit vissza a tavalyi év végi és az idei év eleji rendkívül hideg hónapokra. Ebben az időszakban a villamosenergia-fogyasztók rendkívül nagy mennyiségű áramot fogyasztottak, hiszen az előző, hasonló időszakhoz képest a fogyasztás 5,3 százalékos növekedést mutatott.

Azt is fontos kiemelni, hogy a zord időjárás miatt sorra dőltek meg az abszolút villamosenergia-fogyasztási csúcsok is, hiszen 2017. január 13-án 12 óra környékén új rendszerterhelési csúcs született 6796 (15 perces) MW értéken, amelyből az import csaknem 2041 MW-ra adódott. Mindez azt is jelenti, hogy az új csúcs idején a villamosenergia-fogyasztókat csak ilyen rendkívül magas import segítségével lehetett teljes mértékben kiszolgálni villamos energiával. Érdemes azt is megjegyezni itt, hogy a két új paksi blokk beépített villamos teljesítménye csak 2400 MW lesz.

A januári csúcsértékek természetesen a havi fogyasztásban is érzékeltették hatásukat, hiszen ebben a hónapban mintegy 7 százalékkal több áram fogyott 2016. januárjához képest. 2017. január-augusztus fogyasztási adatai pedig már most közel 2,8 százalékos növekedés mutatnak az előző év hasonló időszakához képest.

Az idei évben is rendkívül magas az import részaránya, hiszen 2017 január-augusztus között az import részaránya több mint 30 százalékra adódott.

Az abszolút villamosenergia-import csúcs február 1-jén 17 óra 30 perc környékén 3118 MW volt, amely az adott rendszerterheléshez viszonyítva közel 47,5 százalékos import-részarányt jelentett. Import-részarány tekintetében az abszolút csúcs február 23-án, reggel 8 óra 15 perc körül volt, hiszen ekkor az 5889 MW rendszerterheléshez 3047 MW import társult, így az adott pillanatban közel 52 százalékos import-részarány adódott!

Az áramfogyasztás évek óta növekvő tendenciájának és a rendkívül magas áramimportnak a legfőbb üzenete az, hogy hazánk számára elengedhetetlen új erőművek építése. Ezért a kormány a két új paksi blokk megépítése mellett elkötelezett a megújuló energiaforrások, különösen a naperőművek nagyarányú fejlesztésében is. Hazánk alapvető nemzeti érdeke, hogy függetlenedni és erősödni kíván, ezért a jelenlegi magas import-részarányt nem növelni, hanem jelentősen csökkenteni kívánja.

 

Fotó: Hárfás Zsolt


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére