Menu

Égi dallamok

Égi dallamok - A nemzetközi együttműködés nagyszerű terméke, a Rosetta űrszonda csaknem tíz és fél évig vándorolt, 6,4 milliárd kilométert megtéve
Feltehetőleg néhány százezer vagy talán milliónyi évbe is beletelik, amikorra Galaktikánkat birodalmi méretekben belakja – a napjainkhoz hasonló zűrök közepette élő – emberiség.

 

Legalább is, az asimovi víziók szerint. Mindenesetre a Rosetta űrszonda leszálló robotjának mostani sikeres landolása előkészítője lehet ennek a jövőnek. Philae, a leszálló egység a Nílus egyik szigetének nevét hordozza, amely arról nevezetes, hogy az ott talált feliratos obeliszk a híres rosette-i kővel együtt hozzájárult, hogy Jean-François Champollion francia tudós, aki eredményeit 1822 őszén kezdte publikálni, megfejthesse az egyiptomi hieroglifák titkát. Egyébként az egység eredeti neve, a RoLand jobban kifejezi ugyan a valódi célját (landoló robot), viszont sokkalta kevésbé ébreszt kulturális asszociációkat.

A nemzetközi együttműködés nagyszerű terméke, a Rosetta űrszonda csaknem tíz és fél évig vándorolt, 6,4 milliárd kilométert megtéve, amíg elérte a nem túl könnyen megtanulható nevű 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst. Idén november 12-én Philae leszállhatott rá, hogy energiatáplálásnak kimerüléséig rendkívül izgalmas jelentéseket küldjön a mag felszínéről. Mi magyarok büszkék lehetünk, hogy, nálunk fejlesztették ki, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Kutatóközpontjában a leszálló egység vezérlő és adatkezelő alrendszerét (voltaképpen egy központi számítógépet). Ezenkívül a Budapesti Műegyetem egyik tanszékétől származik az energetikai alrendszer, amely az akkukból és a napelemekből jövő energiaellátás megfelelő működését garantálja. A nemzetközi együttműködés szép példája, hogy a nukleáris energetika egyik világhíressége, a Roszatom is részt vett ebben a küldetésben, dimitrovgrádi kutatóintézetének alfa-röntgen spektrométerével.

Az űrszonda izgalmas képeket küldött a Földre. De meglepő módon dallamok is érkeztek, vagyis olyan rezgések származnak az üstököstől, amelyek jóakarattal dallamnak minősíthetők. No, nem éppen Bach, Mozart, Beethoven vagy Mendelssohn nyomain, de jóakarattal hasonlíthatók mondjuk egy heavy metal zenekar által kibocsátott, meglehetősen bizarr hangok sorához.

 

Fotó: European Space Agency


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére