Menu

Egy fontos alkalmazás

Egy fontos alkalmazás - sótalanító, vízmű, szélrotor
Terjednek a világban a helyi energetikai alkalmazások. Nem meglepő, hiszen nagyon sok az olyan térség Földünkön, amelyeket nem érnek el távvezetékeikkel a nagy hálózatok, viszont villamos áramra nagy szükség lenne.

 

Amellett e lokális energiaforrások számos célra igen jól hasznosíthatók. Ilyen például az egy-egy távoli, nagyobb városoktól elzárt településeken helyi szélrotorok, napkollektorok alkalmazása, falvak, falucsoportok, kisvárosok, állattenyésztő farmok ellátására. Vagy éppen nem nagy vízfolyások (kisebb folyók vagy erősen lejtő, nagyobb patakok) energiájának hasznosítása törpe vízművekkel, amelyek az áramtermelés mellett még öntözésre is használhatók. Egyébként a Magyarországon működő Ganz EEG gyár több országba is szállít ilyeneket berendezéseket.

Az atomenergia sem csupán nagy alaperőművekben szolgálhat, hanem alkalmas lehet helyi létesítmények energiaellátására is. Ilyen a tengerből iható víz előállítására szolgáló sótalanító berendezések áramellátása helyi, például hajóra telepített atomerőművel. Mint a hírekből megtudhatjuk, a Roszatom is épít ilyen erőműveket és ezek akár napi, közel 120 ezer köbmétert lepárló berendezés működését is el tudják látni. A fenti példák is mutatják, hogy egy új, sokszínű energetikai modell van kibontakozóban, amelyben jól megférnek a kellően összehangolt, különféle forrásokra támaszkodó villamosenergia-termelő megoldások.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére