Menu

Egy jó hír nyomán

Energetikai szenzáció - Innovatív konténeres mini vízierőműLátszólag egyszerű hírt olvastam, amelynek több örömteli tanulsága is van: a Ganz EEG vállalat együttműködési szerződést kötött a TEMSAN török állami céggel.

 

Ennek keretében a magyarok kisteljesítményű turbinák tervezésében vehetnek részt. Jelentős lépés, hiszen napjainkban világszerte óriási a divatja a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű alkalmazásának. Márpedig, a víz a megújulók között is talán a legfontosabb, amit jól bizonyít, hogy globálisan a villamosenergia-termelésnek közel ötöde innen származik. Különösen erősen terjednek a törpe- és mini vízerőművek, karöltve a helyi, a hálózattól független (vagy legalább is, részlegesen független) ellátás megteremtésének a tendenciájával. Azok a kicsiny, 1 megawatt teljesítmény körüli vízerőművek, amelyek sorozatgyártásának megkezdését erre az évre tervezi a Ganz EEG, igen alkalmasak egy-egy kisebb település, ipartelep vagy mezőgazdasági létesítmény olcsó ellátására.

Magyarként érdemes emlékeznünk rá, hogy e trend egyik előmozdítója, hirdetője a zseniális tudós mérnök, Mosonyi Emil volt, aki egyebek között a témáról nemzetközi konferenciákat is kezdeményezett. Büszkén hirdethetjük tehát, hogy mi magyarok eszmeileg elöl jártunk egy fontos és előremutató műszaki-gazdasági irányzat megteremtésében. (Szomorúan tegyük azonban hozzá, hogy Mosonyi a magyarországi „zöldek” szemében az első számú közellenségnek számít. Ez az ostoba hozzáállás viszont mit sem jelent a világban rendkívül nagy hírnévre szert tett tudós elismertsége szempontjából, akit egyaránt tisztelnek fejlett és fejlődő országokban, mindenütt, ahol az eredményeit hasznosítják.)

Mindenesetre jelentős eredmény, hogy ez a kiváló magyar cég, a Ganz EEG, amely egyébként atomerőművi berendezéseknek (nagy szivattyúk, kazetta-átrakók) is rendszeres szállítója, most szellemi termékkel – műszaki tervezéssel, szakemberek betanításával – tud betörni egy igen ígéretes piacra, a török energetikai iparba. Mit tesznek a történelmi kapcsolatok… 150 év közös múlt csak nem veszett el nyomtalanul, igaz, a törököknek szebbek az emlékeik e korról, mint nekünk. Az kétségtelen, hogy Törökország igen ígéretes energetikai szempontból, minthogy – olvashatjuk: – „az ország energiaigénye évente 6-10 százalékkal nő, és az állam támogatással is ösztönzi, hogy minél több áramot vízerőművekben állítsanak elő”. Igencsak figyelemre méltó, hogy 2010-ben így termelték meg a törökök a náluk felhasznált energiának csaknem negyedét. Jelenleg 56 egy és tíz megawatt közötti teljesítményű vízerőmű épül Törökországban, tehát a Ganz EEG vállalat további piaci lehetőségekre számíthat. (Eközben arról se feledkezzünk meg, hogy Törökország javában fejleszti az atomenergetikai bázisát is, jelenleg négy reaktort épít nekik az orosz óriás, a Roszatom, és továbbiakat is terveznek.)

Talán egyszer – megítélésem szerint a nem is távoli jövőben – Magyarország vízerőmű-„fóbiája” is lecseng és birtokba vesszük a potenciálisan rendelkezésünkre álló lehetőségeket. Ami egyébként nem csak energetikai szempontból célszerű, hanem rendkívül fontos öntözési, hajózási, árvízvédelmi, vízellátási, sőt rekreációs okokból is.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére