Menu

Elátkozott tavasz?

3_mile_island1

Nincs jelentősége, de érdekes, hogy az atomenergetikában az elmúlt közel négy évtized alatt három világméretű baleset következett be, és mind a három tavaszi hónapban.

 

1979. március 28. Az amerikai Pennsylvania állambeli Three Mile Islandi atomerőműben karbantartás közben, emberi hibák sorozata miatt, egy nyitva maradt szelepen át megszökött a hűtővíz, ám a központban egyetlen műszer sem jelezte, hogy alacsony a hűtővíz szintje. A hőmérséklet megnőtt, az üzemanyag pasztillák olvadni kezdtek. Szerencsére, szinte az utolsó pillanatban sikerült elkerülni a robbanást. Személyi sérülés nem történt.

1986. április 26. Az ukrán Csernobilban bekövetkezett katasztrófáról legutóbbi blogomban már írtam. A tragédiát elsősorban emberi hibák, az előírások sorozatos áthágása okozta, de döntő része volt annak méretében, hogy – ellentétben a “paksi” típusú reaktorokkal — a csernobili típusú reaktor a leálláskor tovább termelte a neutronokat és a rendszer “megszaladt”. Jelentős volt a halálesetek száma, a tényleges adatokról és a további kihatásokról mai napig viták folynak.

2011. március 11. A fukusimai tragédia napja. A megrázó esemény egyik, egyelőre beláthatatlan hatású következménye, hogy Japánban az összes, az ország villamosenergia-ellátásának mintegy harmadát biztosító atomerőművet leállították, illetve a katasztrófa sújtotta erőmű valószínűleg nem is indítható újra. Az országban egyelőre mindössze két egységet állítottak újra üzembe, de közben intenzíven vizsgálják a többit is biztonsági szempontokból. Tízes nagyságrendű a halálesetek száma.

Kétségtelenül érdekes a dátumok közelsége. Az ezotériás tanok buzgó követői akár le is csaphatnak erre a szinte egybeeső dátum-sorra, mindenféle jó zavaros következtetéseket levonva belőle. Diadalmaskodhatnak például az asztrológia hívei: lám, mit tesz a bolygók különleges állása!


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére