Menu

Életkorok

Életkorok
Az elefánt akár hetven évig is elélhet, több tonna lehet a testének súlya, a szitakötő pedig párzás után néhány órával elpusztul, és a súlya néhány gramm. Mégis, mindkettőnek van helye a természetben.

Azt hallom egy öblös hangú, magát nyilván nagyon okosnak, fontosnak tartó baritontól az egyik kereskedelmi rádió betelefonálós műsorában, hogy teljesen felesleges most építenünk atomerőművet és hatvan évre elkötelezni magunkat, elvégre ennyi idő múltán – mire a reaktorok életciklusuk végére érnek – már rég elavulnak, hiszen a technika villámgyorsan fejlődik. Hiszen lám, nézzük csak, ott vannak a mobiltelefonok, a tabletek és egyéb elektronikus társaik, lényegében két-három évente megújulnak, a régi meg mehet a hulladékba. Az életkorok megállapítása relatív is lehet.

Most tekintsünk el attól, hogy ez voltaképpen nagyon egészségtelen jelenség, a pazarlás jelképe, ráadásul a folytonos megújulások is látszólagosak, mert alig néhány funkció változik az új modellekkel, maga a példa is hamis. Egy erőmű nem évekre, hanem évtizedekre épül. A most lebontás előtt álló, elöregedett magyarországi fosszilis (szén, gáz, esetleg olaj) erőművek mintegy hat évtizeddel ezelőtt épültek. Ám, a szélerőművek működését is legalább három-négy, a naperőművekét pedig minimum két-három évtizedre tervezik.

Bár az energetikában a generációváltási ciklusok nem mérhetők a szórakoztató elektronikáéval, de még a közlekedési eszközök megújulásaival sem (ez utóbbiaknál egy-egy váltásnál értékben legfeljebb tíz százaléknyi az újdonság), azért persze ezeknél is folyamatos a modernizálás, újdonságok beépítése. Ráadásul legyen még ijesztőbb az öblös hangú úr és felfogásbeli társai számára, hogy a most nálunk tervezett új, harmadik (sőt 3+) generációs reaktorok élettartama akár további húsz évvel, akár nyolcvan éves korukig is meghosszabbítható. Persze figyelembe véve, hogy az élet nem áll meg. Tudjuk, hogy már léteznek újabb, negyedik generációs működő modellek, és könnyen lehet, hogy századunk harmincas éveinek derekára már kereskedelmi forgalomban lesznek. Azt se felejtsük el, hogy a most felépülőkbe az életciklusuk folyamán újításokat, modernebb új elemeket építenek be, és megújított eljárásokat is alkalmaznak hozzájuk. Éppen ezek az innovációk garantálják, hogy a hatvan évre épített erőmű kifogástalanul és gazdaságosan működjék.

Elefánt és szitakötő. Több nagyságrenddel eltérő élettartamukkal mindkettő a természet fontos része. Erőmű és elektronikus kütyű. Miért kellene, hogy nekik egyforma legyen az életciklusuk?

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére