Menu

Ellaposodó görbe

Másrészt az intelligens (smart) villamos hálózati eszközök is jelentős mértékben csökkentik a terhelést.
Némileg meglepő a hír. Vagy talán mégsem? Hiszen voltaképpen csak arról bizonyosodhatunk meg, hogy beértek az évek óta nagy erőfeszítésekkel járó törekvések az energiafogyasztás racionalizálására: a hatékonyság növelése és fenntartása.

 

Izgalmas tehát a bejelentés, hogy miközben az Egyesült Államok gazdasága nyolc százalékkal nőtt 2007 óta, a villamosenergia-fogyasztásuk lényegében nem változott. Ez az időtáv közel egy évtizedet jelent, tehát már nem egyszeri, hanem folytonos jelenségnek számít. Egyébként az Európai Unióban is hasonló trendek tapasztalhatók. Az EURELECTRIC előrejelzése szerint, 2020-ig meglehetősen lapos, alig évi 0,5 százalékos emelkedés várható a villamosenergia-fogyasztásban. Ebben az átlagnál erősebben szerepelnek a keleti, gazdaságilag kevésbé fejlett régiók. A növekedésben az észtek és a csehek állnak az élen (ez esetben az „élretörés” egyáltalán nem kedvező), míg viszonylag a leglaposabb az emelkedés Olasz- és Svédországban.

Látjuk, egy hosszú folyamat érett be napjainkra. Új trendnek számít, hogy szétvált a gazdaság növekedése a villamosenergia-fogyasztásétól. Hála a tudatos, folyamatos energiahatékonysági programoknak és a felvilágosításnak. Nem túl jelentős példát említek: tömegessége miatt akár fontos jelzés is lehet, hogy az elektronikus levelezés egyre inkább átterelődik az asztali számítógépekről a mobiltelefonokra. Nyilvánvalóan ez utóbbiak lényegesen kisebb fogyasztók, mint az előzők.

Nagyon sokat jelent a tudatos energiahatékonyság szabályainak alkalmazása, az új módszerek alkalmazása az új épületek esetében, de legalább ennyire fontos a régiek felújításában is. Úgy tetszik, sikerült feloldani egy lényeges ellentmondást. Ismert, hogy a háztartásokban egyre több a villamos és elektromos készülék, berendezés – az önműködő kapunyitástól, az úszómedencék vízforgatásától, a klimatizálástól kezdve a kisebb-nagyobb elektronikus eszközökig. Mind nagyobb számban működnek a lakóházakban, lakásokban különböző teljesítményű eszközök. Az, hogy ennek ellenére nem növekszik a villamosenergia-igény, a hatékonysági módszerek következetes alkalmazásának köszönhető. Még valami járul ahhoz, hogy a hálózati fogyasztás nem emelkedik. A rohamosan terjedő lokális energiatermelés (napelemek, kisebb helyi szélrotorok, törpe vízművek) egyre jelentősebb terhet vesz le a hálózatokról. Másrészt az intelligens (smart) villamos hálózati eszközök is jelentős mértékben csökkentik a terhelést.

Ezek a folyamatok rendkívül fontos, meghatározó jelenségek, amelyeket természetesen figyelembe kell venni az országos és regionális energetikai rendszerek, hálózatok távlati fejlesztésekor. Egyebek között nyilván nálunk is.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére