Menu

Ellen-váltás

a lengyelek már a nyolcvanas években tervezték atomerőmű építésétEnergiewende – váltás az energetikában – a jelszó most a németeknél. Valóban nagy váltás elején tartanak, hiszen még az előző kormány és parlament döntése nyomán a húszas évek elejére leállnak a nukleáris energiatermeléssel.

 

Szél, nap – és bizony, a nem éppen klímabarát szén – lesz számukra a következő évek üzemanyaga. Ám a szomszédjuk, a lengyelek más utat követnek. Lengyelország bővében van szénnek, köszönhetően a II. világháború után hozzájuk csatolt sziléziai bányavidéknek. Meg is látszik a villamosenergia-termelésük struktúráján, minthogy a 38 gigawatt teljesítményt náluk 85 százalékban (!) szénerőművek szolgáltatják. Ezzel az aránnyal aligha tudják teljesíteni az Európai Unió Bizottságának felhívását, amely a tagországoktól elvárja, hogy 2020-ra 20 százalékkal, sőt, 2030-ra 40 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást 1990-hez képest. Erősen kérdéses egyébként, hogy a németeknek is hogyan fog ez sikerülni, mert a leállítási program bevezetése óta, tehát három éve több mint 3 százalékkal nőtt a CO2 kibocsátásuk és sorra tervezik új szénerőművek építését. De visszatérve a lengyelekhez, ők már a nyolcvanas években tervezték atomerőmű építését, tetézve azzal, hogy saját fejlesztésű reaktorokat akartak telepíteni, ám a rendszerváltás ezeket a terveket meghiúsította. Most is az akkor kijelölt helyszínekre, a Balti-tenger partjára tervezik két, összesen 6 gigawattos atomerőmű építését (Zarnowiec és Choczewo).

A lengyel kormány döntése nyomán gazdasági minisztériumuk már január legvégén be is nyújtott egy 150 oldalas részletes tervet, amely szerint 2030-ra jelentősen átalakul a villamos-energetikai szerkezetük: a szén visszaszorul 60 százaléknál kevesebbre, a különbözetet a mostanihoz képest 10 százaléknyi atom-, 25 százalék megújuló- váltja fel, kiegészítve gázenergiával. Mindezt úgy, hogy a számítások szerint a fogyasztás addigra 35-40 százalékkal növekszik majd. Mindenképpen fontos, hogy megemlékezzünk a gázról, mint fontos üzemanyagról, minthogy Lengyelország igen jelentős palagáz készletek fölött rendelkezik.

A szép tervek szép pénzekbe is fognak kerülni. A lengyelek ambiciózusan azt remélik, hogy atomerőműveik beruházási költségeinek törlesztését majd az árameladásokból fogják törleszteni, akárcsak a britek. Mennyire válnak be ezek a tervek? Mindenesetre az első lengyel blokknak 2024 végére már üzemelnie kell.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére