Menu

Élő madárvilág

Tamil Nadu - Élő madárvilág Sivár, kiégett föld helyén zöldellő táj, csicsergő madarak, vidáman szaporodó ritka pelikán. Remek hír. Hát még, ha ez a csupa öröm meglepőnek tűnő módon atomerőművel párosul.

 

A dél-indiai Tamil Naduban a Roszatommal közösen, indiai-orosz vállalkozásban épülő atomerőmű környékét parkosították, mellette kis tavat létesítettek, amiben, szokás szerint, hamarosan megjelentek a halak is. (Horgász barátom mesélte, hogy az élő vizekben, legyen akár egy bányató, hamarost halak találhatók, telepítés nélkül is. Hogy hogyan? Úgy, hogy a madarak, amelyek más vizekben is halásznak, és ott lábukra, tollukra rátapadnak halikrák, itt elpotyogtatják – magyarázta Sanyi, a nagy ho-ho-horgász.) Külön érdekesség, hogy az indiai Tamil Naduban megtelepült mintegy száz madárfaj mellett olyan ritka, kihalással fenyegetett madár is szaporodásba kezdett, mint a szürke pelikán. Az itt élők száma pár év alatt csaknem megtízszereződött.

Jó hír, de nem egyedül álló a jelenség. Elővettem azt a csodaszép albumot, amellyel a szerző, Vincze Bálint tisztelt meg. A kiváló természetfotós, aki egyébként a mi paksi atomerőművünk munkatársa, éveken át fényképezte az erőmű környékének állatvilágát. Csodaszép képei bizonyítják, hogy az erőmű körüli vizek mentén, erdőkben nemcsak háborítatlanul él, hanem vígan szaporodik is madarak számos fajtája meg rókák, őzek, szarvasok, vaddisznók, nyulak. Érdemes észrevenniük a természetet oly hevesen védő zöld politikusoknak, hogy éppen a technika – jelesül ez esetben a nukleáris technika – révén sikerül megtartani, nem egy esetben a kihalástól megmenteni az élővilág számos faját és fajtáját.

Egyébként jó alkalom, hogy megemlítsem: aki hozzáfér, vegye elő vagy vegye meg Vincze Bálintnak ezt a gyönyörű albumát. Garantálom, általa szépséges perceket-órákat szerez magának. És tán azt is megtanulja, hogy a nukleáris energiatermelés nem fenyegetés. Ellenkezőleg. Hiszen amellett, hogy mindennapi életünk kiszolgálója a villamosenergia-ellátással, még a környezet meg- és fenntartásának is hathatós eszköze.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére