Menu

Elővágások

Paksi bővítésHangzatos címek sorával („Leszünk gyarmat”, „Félretájékoztatták a kormányt?”, „’Lezsírozott’” paksi bővítés) jelentek meg dörgedelmes cikkek az óév végén.

 

Jaj, nehogy már atom! Jaj, nem kell paksi bővítés, isten ments, drága, és pláne minek, addigra, húsz év múlva, lesz már elég megújuló energiaforrás – ott van ugye, a szél és a napsugárzás! – Mit tetszett mondani? – Hogy a víz is megújuló és a legfontosabb mind közül? Ugyan már, ne is gondoljon rá, hiszen jól tudjuk: magyar embertől, magyar szívtől idegen, elborzasztó a dunai vízerőmű, maga a turáni átok.

Végtére is: kell nekünk új atomreaktor (reaktorok)? Persze, hogy kellenek, 27 év múlva az utolsó, a negyedik paksi reaktor is életútja végére ér, és addigra az első háromnak már pár éve beteljesült a sorsa. Ámbár, lehet-e tudni, hogy a harmincas években milyen összetételű és milyen mértékű lesz a fogyasztás? Nos, modellek, szimulációk készülnek, de a hitelességük, beteljesülésük valószínűsége a tervezési időintervallum növekedésével egyre kisebb, a kép egyre homályosabb. Márpedig egy atomerőmű létrehozása a tervtől az indítógomb megnyomásáig legalább évtizednyi vagy hosszabb időre terjed!

Legkésőbb a század húszas éveinek közepére, a harmincasok elejére be kell lépnie egy új atomerőműnek. Mert közben nemcsak a régi atomreaktorok állnak ki a sorból, hanem szénerőműveink sora is elöregszik, azok kapacitását is pótolni kell. (Hadd legyek némileg önző: akit mélyebben érdekel a téma, ajánlom, olvassa el e kérdésekről szóló részletes tanulmányomat az Új Egyenlítő folyóirat 2013. decemberi számában.) No, de találtak más okot is a radikális zöldek a háborgására. A kormány tárgyalt az oroszokkal, akik a ma a világon a legkorszerűbbnek és legbiztonságosabbnak számító, Kínában már működő reaktortípusukat ajánlják, ami miatt máris lehet kongatni a vészharangot. A kormányzati oldalról ugyan eléggé szűkösen csorgatták az információkat, de az indulatoskodáshoz úgy látszik már ennyi is elég volt.

 

Kapcsolódó cikkek:

Új atomerőművi blokkok helye a hazai villamosenergia-rendszerben
Új, orosz 3+ generációs reaktorok
Villamosenergia-igény és atomerőműépítés


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére