Menu

Feladatok és eredmények – Országos Atomenergia Hivatal

Feladatok és eredmények - Országos Atomenergia Hivatal
Nem nagy szenzáció egy hivatal éves beszámolója. Sőt, az a jó, ha a beszámoló nem is tartalmaz szenzációt, mert ez lényegében azt jelenti, hogy a vizsgált időszakban nem voltak balesetek, jelentős meghibásodások, vagy isten ments, esetleg katasztrófák.

 

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) éves beszámolóját szerencsére a csöndes higgadtság jellemezte. Az elmúlt évben az általa felügyelt nukleáris létesítményekben – elsősorban a paksi atomerőműben és az újabban a hivatal felügyelete alá sorolt nukleárishulladék-tároló létesítményekben – minden rendben működött. Az erőműben a nemzetközi hibajelző skála (INES) szerint nullás volt Pakson ez az érték – vagyis a működés közben jelentkezett különböző kisebb-nagyobb mechanikai vagy elektromos „események”, biztonsági szempontból, semmilyen kockázatot nem okoztak. Sőt, jelentősen csökkent is a számuk az elmúlt évek során (2012: 29; 2013: 20; 2014: 18 darab volt belőlük).

Ismert, hogy a fukusimai katasztrófa után világszerte stressz-vizsgálatokat rendeltek el, amelyeknek kimenetele bizonyítja, mennyire biztonságos az adott létesítmény. A mi paksi erőművünk a nemzetközi vizsgálat alapján igen jó helyezést ért el. Ebben az ellenőrzésben jelentős szerepe volt az OAH-nak, ahol most a mérési, vizsgálati eredmények hatósági elemzését, értékelését vezénylik le. Mindenesetre megnyugtató tudni, hogy nemzetközi értékelések szerint is szigorú és előremutató a hazai nukleáris szabályozás rendszere. Éppúgy, mint a működése. Nagy jelentőségű az is, hogy vezetői, a főigazgatók korábban is, jelenleg is szakmájuk kiemelkedő személyiségei. A Hivatal alapító főigazgatója, később tudományos tanácsának elnöke, Vajda György akadémikus volt (az ő legújabb könyvét a minap mutattam be), ő is és utóda, Rónaky József is jeles nukleáris szakember. Ugyanez mondható el Fichtinger Gyuláról, aki Rónaky nyugdíjazása, vagyis 2013 nyara óta vezeti az OAH-t. De nem csak a vezetők, hanem a munkatársak is igen jó szakemberek. A tervek szerint most mintegy húsz fővel bővítik az állományt, amit a megnövekedett feladatok, például a jelenlegi paksi reaktorok üzemidő-hosszabbítása meg a működés kiterjesztése az új reaktorokkal, valamint a nukleárishulladék-felügyelet igencsak indokolttá tesznek. Tegyük hozzá, nem csupán a hazai feladatok rónak többletterheket, hanem az igen kiterjedt nemzetközi kapcsolatok, munkák is.

Szigorú és kemény világ a nukleáris hatósági munkák ellátása. Nagyon helyes, hogy az, hiszen mindennapjaink biztonsága jelentős mértékben függ az OAH-ban dolgozók megfelelő tevékenységétől.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére