Menu

Félelmek és riogatások

Ru-106 izotóp a légkörben - Atomenergia info - Blog
Mennyivel jobb dolga volt az ősembernek, mint nekünk, maiaknak! Ő csak a barlangba is beférkőző kardfogú tigristől rettegett, no meg a mindent felfaló tűztől, és attól is, ha alatta megrengett a föld.

 

Hanem nekünk, most, csodás kényelemmel ellátva élőknek százával akad mindennapjainkban ijesztőbbnél ijesztőbb fenyegetés. Mostanság éppen a ruténiumnak (Ru), sikerült riogatnia. Ennek a könnyű nemesfémnek 7 stabil és 27 radioaktív izotópja közül az egyik, a 106-os számú lett a mumus. Aránylag jámbor jószág, elég rövid életű is, a felezési ideje valamivel több, mint egy év (373,59 nap). Most, szeptember vége felé azonban hirtelen aránylag nagy tömegben jelent meg. Bár hamarost csökkent a mennyisége, hiszen bomlott szépen, és utánpótlása sem igen volt, ráadásul a szakértő hatóságok (például a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség, a NAÜ) megállapítása szerint egészségügyi kockázatot sem jelentett, mégis szépen felkapta a szenzációra mindig éhes sajtó. Mindenesetre fontos, hogyan került mégis a levegőbe. A NAÜ és a magyar hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) is leszögezte, kizárható, hogy atomerőműből származik az izotóp.

Ennek ellenére már arról cikkeztek, biztosan keletről, főleg az orosz atomerőművekből került elő. Természetesen az orosz szakmai hatóságok és szakintézmények alaposan megvizsgálták az esetet. Hivatalos közleményük – egybevágóan a NAÜ-vel és hazánkban az OAH-val – leszögezte, hogy semmiféle ilyen eseményre nem volt jelzés. Ezt természetesen mérések, adatok bizonyítják. Nukleáris üzemanyagból semmiképpen nem származhatott. A meteorológiai szolgálatok által mért adatok szerint orosz területeken körülbelül 115 microBq/m3 volt a Ru-106 koncentráció, ezzel szemben például Ukrajnában, Olaszországban, Szlovéniában két nagyságrenddel (vagyis százszoros nagyságban) fordult elő ez az anyag a légkörben, sőt, Romániában több mint ezerszeresre ugrott. Nem erőműből bújhatott elő, mert akkor – mutatnak rá a szakértői jelentések – elkerülhetetlenül tízesével, sőt százával más sugárzó anyagok kísérték volna a megjelenését.

Voltaképpen azóta szép csendben elhalt a Ru-106 légkörben tanyázó anyagának nagy része is és a hozzá tartozó szenzációk is elültek. Ám a tanulságok súlyosabbak, mint maga a jelenség.

Súlyosabbak, mert már a politikával érintkeznek. Jól ismert, hogy dúlnak a küzdelmek az energetikai piacon. Nem szépek, nem felemelők, és nem csak övön felüli ütések szaporáznak bennük. „Már megint az atom! Veszélyes, félelmetes!” – ez talán a legkevésbé szenzációs hangú tálalás. De emlékezzünk vissza, hogy jó néhány hete, a nyári hőségben egy másik hírt röppentettek föl, amely szerint Paks voltaképpen földrengés-veszélyes hely, isten ments oda további reaktorokat telepíteni. Elhallgatva: voltaképpen az egész bolygónk veszélyeket hordoz, hiszen a föld megmozdulhat alattunk. Van, ahol nagyon nagy, sőt óriási intenzitással és sűrűn, mint Japánban, és van ahol szerényebb, sőt nagyon szerény mértékben mocorog, mint nálunk. Mert vulkánkitörések, kontinentális lemezek elmozdulása egész bolygónkon bekövetkezhet. Kaliforniában például állandó veszély fölött élnek az emberek a Szent András törésvonal fölött, ahol bármikor elmozdulhat a föld, hiszen láthattuk a minap, milyen nagy katasztrófák következte be déli szomszédjukban, Mexikóban.

Magyarország történetesen nem tartozik e szempontból a veszélyes helyek közé és a magyar szakemberek tüstént be is bizonyították ezt adatokkal, statisztikákkal. Mégis, jó pár napon át ment a sajtóban az ijesztgetés, hogy te jó ég, hát ilyen veszélyes helyre akarunk új reaktorokat telepíteni! Aztán szép csendben ez is elhalt, de máris kapóra jött a jámbor ruténium izotóp.

Most már akár fogadásokat is köthetünk, miből lesz a legközelebbi aktuális kardfogú tigrisünk.

 

Illusztráció: Mail Online


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére