Menu

Finn lépegetések

Loviisa - Finn lépések
Nem egyszerű egy atomerőmű megépítésének folyamata. Nem egyszerű? Sokkal reálisabbak vagyunk, ha azt mondjuk: rendkívül összetett, rengeteg tényezőtől függ.

 

Jó, hiszen még egy kerti lugas felépítéséhez is meg kell állapodnia a családnak: hová rakjuk, milyen stílusú legyen és mekkora, no és legfeljebb mennyit költhetünk rá. Hát még egy (mai árakon) 1,5-2 ezer milliárd forintba (vagy esetleg ennek mintegy duplájába, ha például két reaktorral fog működni) kerülő atomerőmű építéséhez,amíg eljutunk az első kapavágásokig, hány tárgyalásra, kihegyezett vitákban, ütközésekben összehangolódó érdekek egyeztetésére van szükség! A hosszú, nagyon sok lépésből álló folyamat legvégén aztán peckesen odaáll az aktuális miniszterelnök és megnyom egy gombot. Taps, ováció.

Hanem addig! Már a legelején, a leendő partner(ek) kiválasztása is rendkívüli figyelmet érdemel. Ezért izgalmas hír, hogy a Fennovoima finn energetikai társaság és az orosz atomenergetikai óriásvállalat, a Roszatom kompetens leányvállalata a minap projektfejlesztési megállapodást írt alá. Fontos, mondhatnánk esetleg egy korszakot meghatározó első, lényeges lépések egyike ez a leendő Hanhikivi-1 atomerőmű építéséhez kijelölt úton. Egyébként magáról az építésről szóló szerződést várhatóan 2013 végéig szentesítik, miközben üzleti szempontból valóban nem elhanyagolható, hogy netán – a tárgyalások már folynak róla – az atomóriás leányvállalata, a Rusatom Overseas 34 százalékos tőkehányaddal belépne a Fennovoimába.

Lesznek még bőven megbeszélések, egyeztetések, mert a finnek nyilván óvatosak. Nem meglepő, hiszen jól ismert, hogy a mostanság az építésének végső stádiumában lévő, a francia Areva által tervezett 1600 MW-os új blokk építése Olkiluotoban a tervezetthez képest legalább öt év késéssel, és dupla költséggel fog elkészülni. Egyébként Finnország elkötelezett az atomenergia iránt: a működő négy reaktoruk összteljesítménye 2,7 gigawatt (Paksé 2 GW) és a részesedése az ország villamosenergia-ellátásában 28%.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bevásárolná magát a Roszatom a Fennomoivába
Bíznak az orosz technológiában
A Fennomoiva a Roszatommal folytatja
Finn meghívás a Roszatomnak
Orosz esélyek Finnországban

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére