Menu

Folytatása következik?

folytatása következik
Munkahely-teremtés. Nem túlságosan örömteli helyzet, hogy századunkban ez az egyik legvonzóbb gazdasági fogalom. Szinte mindenütt a világban a munkanélküliség talán a legszorítóbb probléma.

 

És nemcsak nálunk, ahol 11 százalék fölött jár ez a mutató, hanem a nálunk fejlettebbeknél is. Ezért roppantul figyelemre méltó, ha megjelenik valaki, és számos munkahely megteremtésének lehetőségét kínálja. Persze, a “valaki” nem jóságos, hosszú szakállú mikulásapó, aki ingyen szórja zsákjából az ajándékokat, hanem mondjuk egy több százezernyi embert foglalkoztató óriásvállalat.

Megjelenik tehát egy nagy konszern, kívánatosnak látszó ajánlatokkal, hosszú távú megrendelések, globális szállítások lehetőségeivel. Nyilván nem ajándék gyanánt, mert ezekhez nagyon kemény, kitartó munkával, roppantul szigorú feltételek teljesítésével és mindenkori folyamatos betartásával lehet csak hozzájutni. Ilyen lehetőségekről szólt például az elmúlt napokban Szergej Bojárkin úr, az orosz Roszatom állami atomenergetikai társaság projektigazgatója. A mintegy 300 ezer embert foglalkoztató óriásvállalat jelenleg szerte a világban 28 atomerőművi blokkot épít. Nos, ez önmagában sem csekélység, de még jelentősebb, ha tudjuk, mekkora megrázkódtatást és velejáróan milyen nagy ellenérzési hullámot, megtorpanást keltett a nukleáris technikával szemben az alig két évvel ezelőtti japán tragédia. Ráadásul a Roszatom azt tervezi, hogy 2030-ra már nyolcvanra bővíti megrendeléseinek számát. Különösen figyelemre méltó, hogy az óriáscég az atomenergetikában nélkülözhetetlenül magas technikai színvonalú, rendkívül nagy megbízhatóságú berendezéseinek akár a felét is szerte a világban működő külső beszállítóktól rendeli meg.

Ismert, hogy nálunk kormányzati utasításra most dolgozzák ki atomerőművünk bővítésének tenderét. Nem tudni, ki lesz a nyertese, de az biztos, hogy a világban fél tucatnál kevesebb számú aspiráns jöhet szóba, köztük, igen jó feltételeket kinyilvánítva az orosz konszern is. Bojárkin úr szerint (és természetesen ez nem az ő személyes állítása, hanem a cégéé), ha ők nyernek, a magyar beszállítók a beruházási költségeknek akár negyven százalékos részében is megrendelésekhez juthatnak. Méghozzá, amennyiben beválnak ezek a cégek, akkor mindazokba az országokba szállíthatnak, ahol az oroszoknak megrendeléseik vannak a nukleáris energetikában.

Ígéretes lehetőség. Nem meglepő, hogy egy minapi megbeszélésen, amelyet az orosz nagyvállalat képviselői tartottak, legalább százötven magyar cég képviselői jöttek el, tájékozódni a további lehetőségekről. Jelenleg a bejelentkezéseknél és az ajánlkozások kiértékelésénél tartanak. Folytatása következik.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére