Menu

Magyar siker, amiről érdemes beszélnünk

  • dsc9878 dsc9878
  • dsc9881 dsc9881
  • dsc9893 dsc9893
  • dsc9900 dsc9900
  • dsc9909 dsc9909
  • dsc9922 dsc9922

Turbulens, örvénylő indulatokkal terhes közéletünkben kevés figyelem hárul olyan „egyszerű” hírre, mint amilyen egy magyar iparvállalat gyártmányainak sikeres leszállítása.

 

Méghozzá nem is holmi kis játékszereké, hanem tiszteletreméltó méretű, hatalmas gépipari berendezéseké, amelyeknél – és ez külön kiemelendő – alapkövetelmény a megbízhatóság. Az Atomenergo-info újdonságai között jelent meg a hír, hogy „atomerőművi átrakó-berendezéshez való részegységeket gyártott az új Leningrádi Atomerőmű 1. számú reaktorblokkja számára a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. Az orosz Atomenergomas társaság magyar leányvállalata a sínpályát, a hidat és a kocsit indította útnak Oroszországba.” A magyar gazdaság szempontjából fontos momentum ez, különösen, ha hozzávesszük, hogy a Ganz EEG már huszonkét üzemanyag átrakót szállított külföldi atomerőműveknek, és ezek kifogástalanul működnek.

A kazettaátrakók lényeges részei a nukleáris erőműnek. Az üzemanyagcsere és a rendszeres, kötelező átvizsgálások alapvető komponensei, amelyek feladata, hogy nagyaktivitású (tehát erősen sugárzó) és súlyukban sem elhanyagolható méretű darabokat szállítsanak egyik helyről a másikra. Két dolog jut erről eszembe. Az egyik, hogy egykori munkahelyem, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Tudományos Kutatóintézete, a SZTAKI már a nyolcvanas években foglalkozott kazettaátrakó irányító-vezérlő részének fejlesztésével, tehát bizonyos gyökerek léteznek hazánkban. A másik fontos tényező, hogy ha meg akarjuk valósítani atomerőművünk bővítését – és miért ne akarnánk, hiszen erre kormányzati döntés van -, akkor alapvető érdekünk, hogy a beruházás minél nagyobb részében magyar ipari részvételt biztosítsunk. A Ganz EEG ennek a beszállításnak egyik meghatározó komponense lehet. Mindenesetre a mostani sikere biztató jövőt vetít előre.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Leningrádi Atomerőműnek szállít a Ganz EEG
A Ganz EEG Kft. új orosz atomerőműbe szállít átrakógépet
Negyedik generációs blokkhoz is várnak magyar beszállítókat


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére