Menu

A gordiuszi csomó elvágása

A gordiuszi csomó elvágása - Közeleg a parlamenti választások ideje, már csak mintegy fél év van hátra, és sűrűsödnek a pártok ígéretei.
Közeleg a parlamenti választások ideje, már csak mintegy fél év van hátra, és sűrűsödnek a pártok ígéretei.

 

A „múltat végleg eltörölni” jelszavával fellépő fiatalok sok-sok pontból álló minapi ígéret-hirdetésében az egyik ilyen lépés az energetikához kötődik. Meghirdetett céljuk: „Paks 2 szerződéseinek felmondása, és a szél- és naperőművek telepítésének támogatása.” Tömör és egyszerű cél. Mint a gordiuszi csomó megoldása. Jön a hős vezér, és ahelyett, hogy fáradságosan szétbontaná a bonyolult csomót, kardjával egyszerűen kettévágja. No persze, abból már használható kötél nem lesz, de lám, az ifjú hérosz milyen leleményesen oldotta meg a problémát!

Hasonló az új párt fiatal hőseinek a gondolkodása is.

De helyettük mi próbáljuk meg mégis inkább kibogozni, mint elvágni a csomót és ehhez vegyük sorra a teendőket! Először is: ígéretük szerint hazánk felmondja a Paks 2 szerződést. Nos, egy államközi szerződés nagyon bonyolult dolog. Rengeteg feltétel, hatás, teendő és szankció rejtezik benne. Kétségtelen, hogy ennek az adott, a Paks 2 szerződésnek a megkötése is – a csomó ketté vágásához hasonló – leegyszerűsítést követett, előzetes versenyeztetés, győztes hirdetése nélkül. Ámbár azóta kiderült: egy 1967-es államközi szerződés jogfolytonos megvalósításán alapul, amit még a Kádár-rendszerben kötöttek, de mivel nem forradalommal, hanem egyszerű hatalomátadással jött létre a rendszerváltás, vagyis inkább rendszerváltozás, ezért az új szerződés is a sok évtizeddel előttinek folytonos megvalósítása. Lehet vitatkozni rajta, de jogilag érvényes a megállapítás. Ezt tehát csak úgy, egyszerűen belevágva, felbontani aligha lehet. Hozzátéve, hogy egy kilépés, válás mindig hosszadalmas, bonyolult és fájdalmas folyamat, évekbe telhet (gondoljunk csak az aktuális példára, a Brexitre). Az sem tenné könnyebbé a szerződésbontást, hogy már a választás előtt hónapokkal (2018 elején, tehát legalább négy hónappal előtte) elkezdődik az építkezés, és mire egy megválasztott új kormány felállhat, akár további fél év is eltelhet.

De tegyük fel, nagyon hipotetikusan, hogy a szerződéses partner simán belemegy a felmondásba. Mi lesz akkor a pénzügyi konstrukciókkal? A hitelekkel? És főleg és elsősorban, mi lesz az ország biztonságos energiaellátásával? No persze, ott a megoldás az ígéretet rejtő mondat második felében: szél- és naperőművek támogatása. Ámbár, ha az atomerőművet nem szabad államilag támogatni, akkor elvileg más formákat is tilos lenne. Igaz, tudjuk jól, akár a német példából, hogy a megújulókkal működő energiatermelő egységek létesítése támogatások nélkül bizony nem megy, mert csak nagyon jelentős rásegítésekkel tudnak veszteségmentesen működni.

És akkor is, elegendő-e az ezekből származó energia országunk folyamatos, egyenletes, és főként, biztonságos villamosenergia-ellátására?

Ha – nagyon leegyszerűsített elemzéssel – az ígérethalmaznak csak egyetlen eleme ilyen lyukakkal van tele, mi várható az egész csomagtól? Egy erőmű építése rendkívül bonyolult folyamat, csupán az engedélyek beszerzése többéves procedúra. Hát még a munkák megszervezése, az anyagok, szerkezetek, az infrastruktúra (utak, kommunikáció stb.) biztosítása, nem is szólva a munkaerőről, a dolgozók ellátásáról. Ha mindez már beindult, csak úgy, egy intézkedéssel leállítani? Mi más ez, mint a végig nem gondolt gondolatok, akárcsak a bonyolult csomónak karddal való elintézése?

Talán foglalkozni sem érdemes velük. Mégis, figyelni kell rájuk, mert biztonságos életünk forog kockán miattuk.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére