Menu

Gubancok az amerikai Westinghouse projektben

Gubancok az amerikai Westinghouse projektben
Sokszor elmondjuk, leírjuk – magam is nem egyszer megtettem már –, hogy a világ egyik legégetőbb problémája az egyre növekvő energiaéhség kielégítése.

 

A legtöbb ország e tekintetben hasonlít a gyorsan növekvő kamaszhoz, akinek folyton nő a keze-lába, állandóan kinövi cipőjét-ruháját, folyton újra van szüksége. Különösen érvényes ez a fejlődő, vagyis a gazdasági elmaradottságból kitörni vágyó, nagy létszámú, Földünk lakosságának mintegy 40 százalékát kitevő térségekre, mint amilyen a BRICS országok csoportja, amelyhez Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika tartozik. E csoport legnagyobb tagjának, Kínának az a terve például, hogy 2020-ig megháromszorozza az ország energiatermelését, és ezt a sajnos sűrűn épülő új szénerőművek mellett atomenergiával akarja elérni. Mindezt a már eddig működő 24 atomreaktorával és az épülő újabb 24-gyel akarják a kínaiak elérni.

Ha ezek elkészültek, kereken mintegy 28 gigawatt teljesítményt szolgáltatnak majd (összehasonlításul: Magyarország paksi erőművének a jelenlegi teljesítménye 2 (kettő) gigawatt). Most azonban, gubancok akadályozzák a szép terveket. A Westinghouse által kivitelezendő projektben már 2013-ban át kellett volna adni az új reaktorokat, de most a már korábban elcsúsztatott 2016-os határidő is bizonytalanná vált. Már eddig is felléptek zavarok a primerköri szivattyúkkal, most újabb, hivatalosan nem részletezett problémák keletkeztek. Az első csúszás még magyarázható a fukusimai tragédia kapcsán felmerült, az új biztonsági követelményekből fakadó fejlesztési igények teljesítésével, ám a továbbiak már inkább arra világítanak rá, hogy az amerikai nagyvállalat esetleg nem eléggé felkészült. Ami érthető, hiszen a Westinghouse bő húsz évig nem épített atomerőművet, csak pár éve lépett újra a pástra.

Az otthoni, azaz az USA-ban épülő erőmű körül is állandó problémák lépnek fel, menet közbeni újra- és áttervezésekkel, fejlesztésekkel. Ukrajnában is mutatkoznak zavarok, itt üzemanyagot vásároltak az amerikaiaktól, ám az üzemanyag-kazetták deformálódtak, ezért az ukrán szakhatóságok felléptek a bevált orosz üzemanyag felváltása ellen, de utóbb a politika felülírta ezt a döntést. Az ukrán nukleáris hatóság vezetőjét menesztették és Kijev tavaly úgy döntött, hogy amerikaira cseréli atomerőműveiben az eddig jól bevált orosz fűtőanyagot, ami biztonsági aggodalomra is okot ad.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére