Menu

Ha jön az árvíz – Paks nincs veszélyben

Paksnál van az árvízVan egy jó hírem, meg egy kevésbé vidám. A jó, sőt nagyszerű hír, hogy a Duna mostani, különlegesen nagy áradása sem jelent veszélyt a paksi atomerőműre.

 

A hatalmas árvíz várható, nyolc métert meghaladó csúcsértéke is mintegy fél méterrel elmarad a védett szinthez képest. Az elkedvetlenítő, nem éppen boldogító hír – voltaképpen nem is hír, hiszen semmiféle újdonságértéke sincsen -, hogy nekünk aligha kell cunamitól féltenünk az atomerőművünket – merthogy még a közelben sincs tengerünk. No, igaz, Csehországnak sincsen, ám Shakespeare mégis tenger mellé rakta Bohémiát.

De félre a tréfát: rendkívül örvendetes és biztató tény mindnyájunk számára, hogy a nemrégiben lezajlott teljes körű vizsgálat kiválónak minősítette atomerőművünk biztonságát. Ebben az is benne foglaltatik, hogy megfelelő módon képes ellenállni az árvíz okozta veszedelmeknek is. Nagyon lényeges, hogy a paksi oldalon a túloldalinál magasabb a Duna gátja, ráadásul a létesítmény még ennél is feljebb van. Az is fontos szempont, hogy az árvíz és a különleges körülmények, események elleni védelemre az erőműben szigorú, jól kidolgozott eljárások szerint védekeznek.

Önhittségre persze semmi okunk, az elbizakodottság mindig veszélyeket hordoz magában. Bármikor bekövetkezhetnek olyan természeti vagy ember által okozott események, amelyek akár tragédiához is vezethetnek. Mint például Fukusima esetében. Ha ott néhány méterrel magasabb szinten helyezik el a vészhelyzeti aggregátorokat, a hűtést biztosító, hűtővizet keringtető motorokat, akkor az óriási katasztrófa – akár kisebb meghibásodások mellett is – elkerülhető lett volna. De más kárán is tanul az okos. Nálunk is állandó készenlét kell a csapások elkerülésére. A paksi kollegák felkészültségét ismerve azonban bízvást nyugodtan alhatnak a magyar polgárok.

 

Fotó: Paks-Press – Kiss G. Péter

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az atomügynökség megdicsérte Magyarországot


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére