Menu

Hátranézve – előretekintve

Hátranézve – előretekintve - emlékezés Fukusima Daiicsi
Négy évvel ezelőtt irtózatos intenzitású, a Richter-skálán kilences erősségű földrengés rázta meg Japán észak-keleti vidékét. Ilyen erős rengés már önmagában is hatalmas pusztítással járhat a szárazföldön.

 

Közbevetőleg: figyelemreméltó, hogy Japánban a földrengés-biztonsági módszerekkel készült épületek kisebb-nagyobb rongálásokkal állva maradtak, és főleg a kis „papír”-házak omlottak össze, ami nyilvánvalóan a modern technika diadalmas sikere. Hanem a földrengést ezúttal rettenetes pusztító jelenség kísérte: óriási, többemeletes ház magasságú, hatalmas tömegű vízár, amely döbbenetes pusztítást végzett a tengerparton álló Daiicsi atomerőműben. Sokan, sokat írtak erről, ma már a tanulságokkal a jövőbeli intézkedésekkel érdemes foglalkozni.

Nagy kérdés, szabad-e, lehet-e a jövőben tengerpartra telepíteni atomerőművet. A válasz, úgy tetszik: igen. Hiszen vízre, sok vízre van szüksége az erőműnek, adódik, hogy a tengerből vegyék. Ám a tanulság, hogy a vészben hogyan működnek a belépő, helyettesítő berendezések, és hogyan helyezték el őket. Hiszen minden rendben lett volna, ha nincs a cunami. A tervezők számítottak a nagy földrengésekre. A rengés nyomán a reaktorok automatikusan leváltak a hálózatról, beléptek a hűtést biztosító aggregátorok és keringtető szivattyúk. Csakhogy ez utóbbiakat az óriási vízár elsodorta. Ha néhány méterrel magasabbra helyezik el őket… Ez is az egyik tanulság, amely immár a jövőben jól hasznosítható. Sajnos, amióta létezik az ipari forradalom, mindig előfordultak (és ma is előfordulnak) nagy balesetek, ám jól tudjuk, ezekből rengeteget tanulhattak a mérnökök. Felrobbantak az első műtrágyagyárak (nitrogén, ugye)? Azóta olyanokat építettek, amelyek technológiája robbanásbiztos. Súlyos balesetek következtek be a repülésben? Új biztonsági megoldásokat alkalmaznak a repülőgépeknél és a repülésirányításban. Hosszan lehetne sorolni a példákat. A nukleáris technikában is például az új orosz reaktoroknál az esetleges üzemanyag megfolyás ellen újabban csapdákat építenek be, amellett passzív és aktív védelmi intézkedések sora növeli a biztonságot.

Szomorú tanulság, hogy a balesetek előre viszik a technika fejlődését. Ahogyan a háborúk is sok tekintetben az orvostudományt. Az igazi tanulság persze nem az, hogy örüljünk az ilyen fajta „fejlődésnek”, hanem, hogy okosan próbáljuk elkerülni a vészt, mint láthattuk például a földrengésbiztos építkezés esetében. Ami viszont a háborúkat illeti, azoknál a teljesen nullára törekvés jelenthetné csak a megoldást. Ámbár, ahogy körülnézünk a világban, akár a szomszédunkba átpillantva, a háború nélküli világ aligha tartozik a biztos kilátások körébe. Legalább is, az elkövetkező néhány száz évre előretekintve.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére