Menu

Hullámzások

  Ellentmondásos áramlatok uralkodnak a világ energetikai alkalmazásaiban, a trendekben és fejlesztésekben.Ellentmondásos áramlatok uralkodnak a világ energetikai alkalmazásaiban, a trendekben és fejlesztésekben. Milyen anyag legyen az erőművek táplálója? Fosszilisak (szén, kőolaj, földgáz)? Nukleáris? Megújulók (víz, szél, nap, földhő, a tengerek hullámzása, ár-apálya)?

 

Pró és kontra érvek bőven felhozhatók energetikai szempontból: költségek, beruházási és üzemeltetési árarányok, az élő és az épített környezet védelme, helyigények, élettartam, biztonság. Ezek a legfontosabbak, de hosszan sorolhatók még egyéb komponensek, nem is szólva ezek egymásra hatásaikról. Amikor egy ország dönt az energia-mixről nagyon körültekintő, sokszínű véleményeket több menetben is ütköztető, alaposan megfontolt előkészületek kellenek. És akkor még nem vettük be a sorba a váratlan eseményeket. Úgy látszik, jelenleg két fontos tényező ütközik és dominál a kiválasztásban. Az egyik a mintegy három éve Japánban bekövetkezett természeti csapás által gerjedt félelmek és ellenérzések. A másik pedig az egymással ütköző üzleti érdekek. Így csap össze a nukleáris technika és a megújulók, főleg a szél, kisebb részben a nap alkalmazása. Egyfelől az inkább érzelmektől, mint szaktudástól vezérelt civil mozgalmakat is felhasználó „szél-pártiak”, másfelől az „atomosok” mögött hatalmas üzleti lehetőségek, vállalkozások húzódnak meg, amelyek nemcsak maguknak az erőműveknek a létesítésében érdekeltek, hanem a hozzájuk kapcsolódó iparban és infrastruktúrában is (kitermelések, gyártó-iparok, sőt, fejlesztések és oktatás is).

Példaként itt van mindjárt Japán és Németország. A 2011-es tragédia nyomán születtek és születnek hosszú távra kiható döntések. De vajon véglegesek maradhatnak-e ezek? Németországban a gazdaságban domináns nagyipar vezetői máris kétségeiket fejezik ki, hiszen voltaképpen az energia-mix műszaki és gazdasági kialakítása messzemenően nem megnyugtató. Az alternatív források nem alkalmasak stabilis alaperőműnek, az ellátás folyamatosságának biztosítására, amellett – legalább is, egyelőre – igen drágák. A fosszilisak környezetterhelők. Nagyon valószínű, hogy még komoly változások várhatók. Japánban éppen mostanság állt elő az uralmon lévő párton belül egy csoport olyan javaslattal, hogy az országot teljes egészében meg kell szabadítani az atomenergiától. Csak éppen azt nem lehet tudni, akkor hogyan fogják legalább mérsékelni az ország rettenetes eladósodását. Tavaly a külkereskedelmi mérleghiányuk kétharmadával volt nagyobb, mint a megelőző évben. Érthető, hiszen Japánnak alig van kitermelhető energiaforrása.

A trendek bonyolultságát, a hullámzásokat mutatja, hogy mindeközben a lengyelek ambiciózus atomerőmű-építési tervekbe fogtak, a dél-koreaiak pedig már most is nagy lendülettel építenek, illetve fejeznek be újakat.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy megjövendöljük, már akár az idén komoly megfontolásokon alapuló új elképzelések is előtérbe kerülhetnek egyes országok energetikai terveiben.

 

Kapcsolódó cikkek:

World Energy Outlook 2013 – Energetikai szerepcsere
Az atomnak még nincs alternatívája
Fejlesztik az új generációt


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére