Menu

Energiára éhezik India iparosodó „csücske”

Kudankulam - IndiaAmikor arrafelé jártam, jó pár évtizeddel ezelőtt, még másképp hívták ezt a régiót, de hát mostanság Indiában (is) nagy divatja van az átnevezéseknek. Ám mindegy is, mi a neve, a lényeg, hogy erősen fejlődik, iparosodik a kontinensnyi ország déli része.

 

Ezért is nagy hír, hogy a csücsökben, India Tamil Nadu államában (hazánknál mintegy harmadával nagyobb a területe, de hétszerese a lakosainak száma) a napokban elvégezték egy új, ezer megawattos reaktor fizikai indítását. A tervek szerint augusztusban elkezd áramot is termelni Kudankulamban a Roszatom által tervezett atomerőmű első blokkja. Ünneplésre méltó alkalom ez, bár persze a hálózatra kapcsolásig még rengeteg munka, fizikai kísérletek, tesztek hosszú sora vár a szakemberekre.

Fontos állomása ez a dél-indiai térség fejlődésének, amelynek dinamikusan bővülő ipara erősen megnövelte az energiaigényeket. Meglévő erőművei nem tudták követni ezt az éhséget, tehát égető a szükségük újak építésére. Szergej Kondratyev, orosz elemző joggal mutat rá, hogy „India talán emiatt is egyike azon kevés országnak, amelyek a fukusimai eseményeket követő években is folytatták új atomerőművi blokkok építését”. Mindenesetre az új erőmű nemcsak az ipar fejlődését gyorsíthatja, hanem a lakosság életszínvonala is javulhat általa.

Érdemes azonban elgondolkodni az idáig vezető út göröngyösségén. Éppen negyedszázada, hogy még Rádzsív Gandhi és Mihail Gorbacsov megállapodott két szovjet reaktor építésében. Azóta a Szovjetuniót elsodorta a történelem, Gandhi is rég elhunyt. Ezután az újabb nekirugaszkodások bő évtizede, 2002-ben indultak. Közben pedig bőven jutott az ellenállásból, volt 500-napos tiltakozás is. Egyes források szerint jól ismert vallási erők állnak a tiltakozó akciók, a lakosság felpiszkálása mögött. Jogosnak látszott azonban a félelem a természeti erőktől (a térség a 2004-es nagy cunami egyik áldozatának számított). Természetesen ennek tapasztalatait is figyelembe vették az orosz tervezők, és bizton állítható, hogy a kudankulami a ma létező legbiztonságosabb atomerőművek közé sorolható, modern passzív és aktív biztonsági rendszerekkel.

Mindenképpen fontos hír jött tehát Indiából. Jelentős lépés abban a merész stratégiában, amely szerint a hatalmas ország 2032-ig a jelenlegihez képest tizennégyszeresére akarja növelni az atomerőművekből nyerhető energia mennyiségét.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kudankulami erőmű: igen a bíróságtól
Indulhat Kudankulam
Indul az indiai erőmű
Kudankulam beindult


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére