Menu

Innováció – a siker alapja

GANZ - InnovációAlig egy-két hete megtudhattuk, hogy a Ganz EEG teljesítette egy szerződéses vállalását: leszállította a korábban megrendelt és most elkészült részegységeket az új leningrádi atomerőmű számára az atomerőművi átrakó-berendezéshez.

 

Most viszont újabb jó hírrel találkozhattunk: egy másik épülő atomerőmű – a rosztovi – négyes blokkja kapta meg a magyar cégtől a megrendelt 18 nagyteljesítményű szivattyú utolsó, hét darabból álló szállítmányát. Nem babajátékok ezek az egyenként mintegy egymillió dollárba kerülő nagyberendezések, a hét „törpécske” 22 másodperc alatt töltene föl velük egy ötvenméteres versenymedencét!

Napjainkban nem vagyunk elkényeztetve hasonló hírekkel. Egyre több gyár leállításáról vagy más országokba való áthelyezésről szólnak a tudósítások. Nagy öröm és egyúttal nagy felelősség tehát, hogy olyan eredményekhez jut a magyar gazdaság, amelyek elősegítik az egész társadalom jólétét.

Több tanulság is meríthető a meglehetősen száraz híradásból. Egyrészt, hogy a versenyképes ipar, tehát az olyan ipar, amely nemcsak termelni, hanem jó áron és hosszabb távon eladni is képes, továbbra is a nemzeti termék legfőbb előállítója (a mezőgazdaság például a magyar GDP-hez 3,6 százalékkal járul hozzá). Másik alapvetően fontos tanulság, hogy a sikerek megalapozója a megújító, vagyis innovatív tudás és vállalkozás. A Ganz EEG mélyen gyökerező tudásból szívja mai innovatív munkájának táplálékát, hiszen a XIX. század utolsó harmadáig nyúlnak vissza magas szintű vízgép-gyártási hagyományai. Ez a mérnöki tudás ad reményt arra is, hogy a többségi tulajdonoson keresztül a magyar vállalat további megrendelésekhez jusson. A Ganz EEG 51 százalékos tulajdonosa a Roszatom gépgyártó holdingja, és ismert, hogy az orosz óriásvállalat jelenleg is hazájában kilenc, szerte a világban pedig 19 új reaktort épít és előkészületben vannak további megrendeléseik is. Ez a tény bőven teret adhat további lehetőségeink megvalósulására.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére