Menu

Kirobbanó energiák

nuckids_kirobbanó energiák

Éppenséggel nem túl megnyugtató robbanást emlegetni a nukleáris energetikával kapcsolatban. De semmi pánik! - merthogy a félelmetes kifejezés ez esetben nem pusztító bombára utal, hanem gyerekek, tinédzserek energiáját, életörömét, tehetségét jellemzi.

 

Kilenc ország ország nyolcvan ifjú emberkéje Keszthelyen, majd két nappal később Pakson adott elő egy vidám, rendkívül mozgalmas, némileg tanmeseszerű musicalt. Csaknem profi színvonalon, meglepő érettséggel. És óriási sikerrel mindkét helyen, a közönség tombolva ünnepelte őket. Miről is van szó? Amint itt, a híreinkből megtudhatják, az orosz nagyvállalat, a Roszatom egyik vezető munkatársának, Szergej Novikovnak nagyszerű, úttörő ötlete hozta össze egy csapatba az „atomkölyköket” (angol rövidített nevükön „NucKids”), ezeket a szép, tehetséges és rendkívül szorgalmas gyerekeket. Nyolcan közülük magyarok. Ez már a AtomKölykök ötödik évadja, ami nem csekély eredmény, még profi színtársulatok esetében sem. Igaz, ebben a csapatban a szereplők többnyire évről évre változnak.

Remek gondolat ez a kezdeményezés. Több okból is. Egyrészt, alapigazság, hogy amit ismerünk, attól kevésbé félünk, mivel a titokzatosságba, az ismeretlenbe bármi belemagyarázható. Jó érzés, hogy ezek a kölykök már nem fognak félni a nukleáris technikától, mert megismerkednek vele. És nemcsak az előnyeivel, hanem azzal is, hogy a lehetséges veszélyek ellen biztonsággal lehet védekezni. Másrészt a kemény, feszes közös munkában életre szóló barátságok is kovácsolódnak az egymástól olykor igen távoli vidékeken élő fiatalok között. Szinte hihetetlen, de ezek a gyerkőcök három héten át napi kilenc-tíz órát is gyakoroltak, és tették önként, lelkesen. Ők lehetnek azok, akik hazájukban, környezetükben kristálynövekedési magként szerepelhetnek nemcsak a nukleáris technika elfogadtatásában, hanem később, felnőttként, akár a nemzetközi kapcsolatokban is. Kirobbanó energiák. Döbbenetes volt látni, hogy az előadás előtti kemény próba, majd a még keményebb másfél órás bemutató után ezek a kölykök még vidáman futkároztak, ugráltak a vacsorázó hely mögötti park füvén, bizonyítván, hogy nem érezték fárasztónak, ellenkezőleg, élvezték, szerették ezt a közös munkát. Mindenesetre nagyon jó hír, hogy a mostani, ötödik évad után folytatása következik…


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére