Menu

Kiszámítható trendek?

Mini reaktorok - Kiszámítható trendek?Vagy talán mégsem teljesen kiszámíthatók. A villamos és elektronikus mérnökök nemzetközi szervezetének, az IEEE-nek folyóiratában, a Spectrumban például terjedelmes cikk jelent meg arról, mennyire jövőbe mutató a mikro-grideknek, vagyis a kis, helyi hálózatoknak az alkalmazása.

 

Ezeket víz-, szél-, valamint napenergiával táplált generátorok láthatják el árammal. De éppenséggel lehetnek akár mini atomerőművek is az energiatermelők. Eddig már szerte a világban több nagyvállalat is nekiugrott a törpének számító reaktorok fejlesztésének.

Ámbár, most éppen azt tudhatjuk meg a hírekből, hogy „a Westinghouse letesz a kis teljesítményű, 225 megawattos atomreaktorok fejlesztésének tervéről, noha már tízévnyi munkát és több millió dollárt fektetett be a munkálatokba”. Az indok: nem kapott állami támogatást, holott eddig szép summákat befektetett már a projektbe. De mintha mégsem az lenne a fő ok, hogy a mini reaktorok iránt csappant volna meg az érdeklődés, mert másik két amerikai cég mégis nyert az USA energetikai minisztériumának erre kiírt pályázatán. A Westinghouse vezetői ugyan állítják, hogy most minden erejükkel az AP 1000 jelű ezer megawattos reaktorok fejlesztésére koncentrálnak, ezért hanyagolják a miniket, azért gyanítható, hogy nem lehet minden tökéletes náluk, mert az otthon és Kínában épülő atomerőműveiknél technikai problémák miatt máris jelentősek a csúszások, a keringtető szivattyúkkal kapcsolatos problémák miatt. Kérdés, mennyire befolyásolják ezek a tények a csehországi temelíni bővítésre benyújtott pályázatuk esélyeit, hozzátéve, hogy a lényegében japán tulajdonú amerikai nagyvállalatnak sokszorosan kevesebb a reaktorépítési tapasztalata, mint például az ugyancsak pályázó orosz Roszatomnak.

Visszatérve a mini reaktorok sorsára, egyáltalán nem lenne helyes temetni az ezekkel kapcsolatos terveket. Sőt, valószínű, hogy nagy jövő áll előttük lokális alkalmazásokra, például a civilizált központoktól távoli vidékeken, olyan helyeken, ahol nincs kiépített villamos hálózat, vagy olyan létesítményeknél (üzemek, nagy farmok, kisebb- és közepes települések), amelyek egyszerűen függetleníteni akarják magukat a meglehetősen drága és gyakoribb lekapcsolásoktól is fenyegetett nagy hurkolt hálózatoktól. A többé-kevésbé független lokális alkalmazásokra egyébként nemcsak mini reaktorok alkalmasak, hanem kis vízművek is (érdemes tudnunk, hogy a magyar Ganz EEG már most is gyárt és sikerrel szállít konténeres „vízi-törpéket”). Az igények pedig egyre nőnek, amit bizonyít, hogy kis és közepes nukleáris reaktorok már a világ csaknem harminc országában működnek, közel 60 gigawatt teljesítménnyel, a megrendelések száma pedig egyenletesen növekszik.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére