Menu

Komoly hír…

Komoly hír…
Ez aztán a hír! Igazán kompetens helyen, az orosz bűnüldözési szervezetek képviselőinek moszkvai konferenciáján hangzott el, hogy az állami társaságok között a Roszatomnak van a legprofibb és leghatásosabb programja a korrupció kiszűrésére.

 

Márpedig ez ugyancsak nagy szó, hiszen mióta világ a világ, mindig létezett kenőpénz, megvesztegetés a szuper nagy megrendelések körül. Nemcsak állami, közösségi megbízások esetében, hanem magánvállalatok körében ugyanúgy. Emlékezhetünk néhány igazán vaskos esetre, például a német óriásvállalatoknál pár éve, amelyek leleplezését leváltások sora kísérte a legfelsőbb vezetői régiókban.

Talán már a piramisok vagy Sába királynője függőkertjeinek létrehozásakor is csurrant-cseppent ez-az magasabb állami tisztviselők számára, hogy elérjék, éppen ki kapja meg a busás, sok évre szóló megbízást a versengők közül. És persze napjainkban is mondhatni „mindennapos” a jutalmazásoknak, a kegyek elérésének gyakorlata. Hiszen ott ülnek mindenhol a lobbisták, legálisan, bejegyzetten, Brüsszeltől Washingtonig, akik nemcsak szép szóval, tanulmányok seregével győzködnek, hanem másképpen is. A fő kérdés a határ, no meg persze az is, mennyire lebuktathatók a felek. Korrupció-e egy remek vacsora egy pompás étteremben? Meghívás nemzetközi rendezvényekre? Ugye, még nem? Tehát, hol a határ? Egy hatalmas projekt költségei az adott pénznem milliárdjaiban fejezhetők ki, és aligha érzi meg a posszibilis vállalkozó, ha ennek néhány ezrelékét – mondjuk finoman – meggyőzésre fordítja. Meg persze ezeket a „díjazásokat” eleve be is építi a költségeibe.

Valóban, végül is, hol a határ? Ezek a határok nem matematikai formulákkal, avagy jogi nyaka-tekeréssel pontosan leírható, mereven kitűzött vonalak, bár többé-kevésbé bevált szabályok, előírások azért léteznek. Egy karib-tengeri, többhetes hajóút már korrupció, de őnagysága szanatóriumi kezeltetése vagy a gyerek nyári nyelvtanfolyama még nem az?

Mindenesetre érdekes és érdemes lenne tanulmányozni a Roszatomnak az orosz vezető bűnüldözők által példaként állított gyakorlati anti-korrupciós rendszerét.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére