Menu

Legendás atomjégtörők nyomában

Az atomenergiára gondolva először az jut eszembe, hogy a technológiai fejlődés és a mérnöki tudás mennyire határtalan, hiszen az újabb és újabb tudományos kutatások és fejlesztések továbbra is lehetőséget biztosítanak arra, hogy az atomenergia egyre szélesebb körben szolgálja a jövőben is az emberiséget.

 

Az atomenergia békés célú alkalmazásának talán legáltalánosabb alkalmazása a villamosenergia-termelés, de széles körben orvosi, mezőgazdasági, ipari és egyéb célokra is alkalmazzuk. Ugyanakkor az atomenergia felhasználásának talán nem is ezek a legkülönlegesebb és leghíresebb alkalmazásai, hanem az atomjégtörők és az atom-tengeralattjárók. Az oroszországi Roszatom atomenergetikai vállalatcsoport vezető szerepet tölt be új nukleáris kapacitások építésében és a cég üzemelteti a világ egyetlen atomjégtörő flottáját is.

2014 végén a Roszatom meghívásából az északi sarkkörön túlra, az oroszországi Murmanszkba utaztunk, ahol megnézhettük a Roszatomflot atomjégtörő flottáját, amely jelenleg hat atomjégtörőből, egy nukleáris meghajtású konténerszállító jégtörőből, kiszolgáló hajókból és három üzemen kívüli hajóból áll. A jégtörőknek alapvetően az egyre nagyobb forgalmat lebonyolító északi jeges-tengeri útvonalnak a biztosításában, valamint a tudományos expedíciók kiszolgálásában van megkerülhetetlen szerepe.

Ezek az atomjégtörők igazi mérnöki remekművek. Gondolok itt például a világ legnagyobb, az 50 let Pobedi (a Győzelem 50. évfordulója) nevet viselő atomjégtörő hajóra, amely 75 000 lóerős és a három hajócsavar meghajtásához szükséges energiát a két darab 171 MW teljesítményű atomreaktor biztosítja. A műszaki különlegességet az adja, hogy egy „üzemanyagtöltettel” ez a hajó akár 5 évig is folyamatosan, a nap 24 órájában úton lehetne a vizeken, ha nem lenne egy szűk keresztmetszet, az élelmiszer, hiszen abból csak fél, egy évnyi tartalékot lehet egyszerre felhalmozni a hajón. A jövőben három olyan új atomjégtörő átadása várható, amelyek már egy üzemanyag töltettel akár nyolc évig is folyamatosan utat törhetnek majd a jég birodalmában.

A szakmai út során lehetőségünk volt arra is, hogy a legnagyobb atomjégtörő mellett megnézhessük a történelmileg leghíresebb, a legendás Lenin atomjégtörőt is, amely a murmanszki kikötő büszkesége. Nagyon különös érzés volt a fedélzetre lépni, hiszen ez volt az első orosz atomjégtörő, amely 1959 és 1989 között állt a kereskedelmi hajók szolgálatban és olyan híres emberek is meglátogatták, mint például Richard Nixon és Jurij Alekszejevics Gagarin. A hajó nagyon impozáns, teljes mértékben megőrizték az eredeti berendezéseket és technológiát (a reaktor kivételével), így a faburkolatokat és díszítéseket, a konferenciatermet, a távközlő és titkosító berendezéseket, az „ismeretlen jég világa” elképzelése érdekében az expedíciók képeit, a villamos és a nukleáris irányítórendszereket, a navigációs eszközöket, a turbinákat és még a főgépész technológiai leírásait is. Jelenleg a Lenin atomjégtörő a térség legnagyobb turistalátványossága, az elmúlt években több mint 174 000 ember nézte meg.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére