Menu

Médiarengés

Olvasom-hallgatom a legújabb égig érő szenzációt a hazai médiában: nem földrengésbiztos helyre tervezik az atomerőmű bővítésünket! Mi több, egy geológiai törésvonal fölé!
Olvasom-hallgatom a legújabb égig érő szenzációt a hazai médiában: nem földrengésbiztos helyre tervezik az atomerőmű bővítésünket! Mi több, egy geológiai törésvonal fölé!

 

Fut végig a sajtón, hozzászól jogász politikus, zöld mozgalom aktivistája, meg persze, a mindenhez értő újságírók hada.

Nem csekélység. Az sem, hogy az egyik cikkben azt olvasom, atomerőművünket a szovjetek nyomására helyezték oda, ahol most is működik. Nem ártana azért pontos, hozzáértő forrásokra is hivatkozni. Én csak egy munkát idézek, amely viszont rendkívül alapos és autentikus mű. Szabó Benjámin adta közre 2004-ben ezt a vaskos kötetet, Atom-kor-kép címmel. Fantasztikusan gazdag könyv, vaskosságát rengeteg korabeli fakszimile dokumentum adja. Szerzője mindent tud e tárgyban, hiszen ő volt az atomerőmű létrehozásának miniszteri biztosa és első igazgatója is. Itt él köztünk, még a könyvben megjelentetteken kívül is rengeteg ismeret hordozója. De ments isten, hogy őt megkérdezzék, mert esetleg a derék „feltárókkal” ellentétes ismereteket közölne!

Egyébként a kissé tágabb térségben, de nem túl messze, Berhidán 1985 augusztusában valóban kipattant egy, nem is kicsi, a Richter-skála szerint 4,9-es magnitúdójú földrengés, amely komoly épületkárokat is okozott (Berhidán 72 házat teljesen le kellett bontani). Ám az atomerőműben semmiféle hatást nem okozott ez a rengés. No persze, ez nem bizonyíték. Egyrészt, minden természettudós, minden mérnök tudja, hogy egy adat nem adat, egy mérés nem mérés. Amellett ismert, hogy sajnos egyelőre a tudomány nem alkalmas a földrengések biztos előrejelzésére, csak valószínűségeket tud megadni. Végtelenül korlátolt olasz bírák még börtönbüntetésre is ítéltek geológusokat, mert egy nagy földrengést nem jeleztek biztosan előre (azóta felmentették őket).

De vannak helyek, ilyen például Japán is, amelynek szigetei alatt kontinentális lemezek törésvonalai húzódnak és valóban, ott állandóak a rengések, amelyek igen intenzívek, nem ritkán akár 8-as magnitúdójúak is lehetnek (sőt, a fukusimai, mint említettük, 9-es volt). Kissé felületesen mondhatnók, hogy a szigetországban szinte naponta reng a föld, atomerőművei mégis rendben működtek. Amikor a 2011-es tavaszi katasztrófa során bekövetkezett a rendkívüli mértékű rengés, azt is jól átvészelték volna Fukusimában, mert a rendszer előírásszerűen lekapcsolt a hálózatról. Csakhogy jött a 16 méter magasságú, hatalmas tömegű vízár és a hűtést biztosító, a hűtővizet keringtető szivattyúkat ellátó aggregátorok csak hat méter magasan voltak elhelyezve. Ezeket elsodorta a víztömeg, ezért állt le a hűtés. Ez okozta a katasztrófát. Nagy tanulság, de ma már ez a tanulság is növeli a nukleáris biztonságot.

Nem vagyok geológus, ezért érdemben mit sem mondhatok a hazai földrengés-kérdésről. De politikus sem vagyok, aki viszont az adott szaktudás alapvető ismeretei nélkül is képes nagyképűen és abszolút határozottan nyilatkozni. És olyan újságíró sem vagyok, aki egy vaskos szenzáció kedvéért lemond a lapja hitelességéről.

Magyar állampolgárként és mérnökként nincs okom kétségbe vonni, hogy a szakemberek tudományos alapossággal járták körbe a paksi telephely szeizmikus biztonságának kérdését. Legalább ennyire fontos viszont az is, hogy erről a „nép” nyelvén, érthetően, valódi ismeretterjesztő módon beszéljenek.

Egy a lényeg: hogy ebben és az összes többi paksi kérdésben szakmai kérdések és válaszok hangozzanak el, ne pedig az aktuálpolitikai érdekek által felkorbácsolt hisztéria legyen a mindennapos.

Elvárható lenne az is, hogy a hisztériát keltő média közreadja a szakemberek válaszait is. A felsorolt kívánságaim részben teljesültek, amennyiben a szakemberek érthetően elmagyarázták, hogy szó sincs veszélyről. Igaz, erről nem mindegyik hisztériakeltő lap vett tudomást. Jól ismert, hogy könnyű pánikot kelteni, rémületet gerjeszteni, ám nagyon nehéz lecsillapítani az ijedelmet még akkor is, amikor az teljesen alaptalan.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére