Menu

Medúzák bosszúja

Nem a hollywoodi ostoba rémfilm óriáscápája, nem is Moby Dick, a bosszúálló bálna, hanem kis lebegő vízi lények, medúzák okoztak egészen komoly bajokat.

 

Megnéztem a Wikipédiában, mi is a medúza. Hal, avagy kétéltű? Nehogy már joggal rám olvassák a biológiában nálam sokkalta járatosabbak, milyen butaságokat mondok. Íme: „A medúzák a csalánozók törzsének egy altörzse. (Van belőlük vagy 11 ezer faj.) Közös tulajdonságuk a medúzaalak teljes élettartamuk alatt, szemben a virágállatokkal, amelyeket polipalak jellemez, és a hidraállatokkal, amelyek nemzedékváltakozása során a medúza- és polipalak váltakozik”. Isten úgyse, ettől nem lettem okosabb.

Tehát, ezek a lények (Tessék figyelni! Nem virágállatok és nem is hidraállatok!) szóval, ezek az undok medúzák óriási, több tonnányi tömegben eldugaszolták egy nagy, 1400 megawattos reaktor hűtővíz rendszerét (összehasonlításul: egy paksi reaktornak, az eredetihez képest már megnövelt teljesítménye 500 MW). Mindenesetre komoly gondokat okoztak a medúzák, nem lehetett egyszerű művelet a rendbehozatal, hiszen négy napig, szombattól keddig tartott.

Van két rossz hírem. Az egyik, hogy hasonló támadások már előfordultak máskor is. A most megbénított svéd atomerőmű másik reaktorát (három működik a Balti-tenger partján, Oskarshamnban) 2005-ben támadták meg ezek a lények – jelenleg a hármas számút –, az ezt megelőző áldozat az egyes számú volt, a svédeken kívül pedig tavaly egy kaliforniait. A másik rossz hír, hogy a leállított reaktorok típusa megegyezik a cunami sújtotta japánnal.

Magam is találkoztam medúzákkal, amikor tengerben úsztam. Nem mondhatnám, hogy szívembe zártam őket. De mi lesz ezek után az atomreaktorokat támadókkal? Az egyszerű válasz az lehet, tessék gyorsan nekiugrani a kutatásoknak, megoldani a védekezést ellenük. Valami azt súgja nekem, feltehetőleg elkéstem a figyelmeztetéssel, mert valószínűleg már nagy erőkkel dolgoznak a megoldásokon. Nem is értem, miért nem volt elég az előző két eset ahhoz, hogy kitaláljanak valamiféle okos védekezést, elvégre egy ilyen nagy reaktornak csupán néhány napos leállása is igencsak szép pénzekbe kerül. Igaz, nem lehet egyszerű a védekezés, mert aligha lenne elegendő egyszerű rácsot alkalmazni több tonnányi élő, mozgó, egyszerre nyomuló tömeg ellen. Gondolom, az erőmű éppen a megszokott útjukban áll, talán itt akarnak ívni, és végül is, ők, az ő elődeik előbb éltek ott, jártak arra nagy tömegben.

(Jut eszembe, ívnak egyáltalán a medúzák, vagy csak a halak teszik? Bizony, most üt vissza, hogy sok-sok évvel ezelőtt az iskolában nem figyeltem eléggé a biológia órákon. Következő életemben mindenképpen pótolni fogom.)


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére