Menu

Ötösre vizsgázva

meteoritbecsapódás Belojarszki atomerűmű
Február 15-én, helyi idő szerint délelőtt tíz óra körül hatalmas robbanás rázta meg a milliós lakosú dél-uráli várost, Cseljabinszkot. Szerencsére nem terrortámadás történt, hanem egy közelítőleg hét tonna tömegű meteorit csapódott be, földi viszonyokhoz képest óriási, mintegy 65 ezer km/óra sebességgel.

 

A kellemetlen űrvendég látogatása, azaz a meteoritbecsapódás alaposan megrázta a várost és környékét, ráadásul a pusztítás hatását még fokozta is, hogy igen lapos, körülbelül 20 fokos szögben érte el a földet. Több mint ezer ember sérült meg, elsősorban a kitört ablakok szilánkjaitól. Az első becslések szerint az okozott kár elérheti az egymilliárd rubelt (hétmilliárd forint).

Ilyen hatalmas meteoritbecsapódás, mint természeti csapás kétségtelenül nagy szenzáció. De talán még jelentősebb szenzáció, hogy a nukleáris ipar biztonságból színjelesre vizsgázott. Több nukleáris létesítmény is működik Cseljabinszk körzetében. Így például a dél-uráli nagyváros közelében található Ozjorszkban a Majak üzem radioaktív izotópokat gyárt (ezeket a gyógyászatban és az iparban használják), amellett kiégett nukleáris fűtőanyagokat dolgoz föl, és egyebek között a hadiiparnak is termel. A “szomszédban”, a szverdlovszki területen működik a belojarszki atomerőmű, valamint a reaktorok számára üzemanyagot előállító TVEL gyár (többek között a mi atomerőművünk szállítója is). Mindnyájan üzemzavarok, sérülések nélkül állták az égi jövevény pusztító érkezését, ami garancia arra is, hogy egy esetleges nagyobb intenzitású földrengésnek is biztonsággal ellen tudnak állni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nem okozott zavart a meteoritbecsapódás


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére