Menu

Mezők virágai, levegő madarai

szélerőművek és a madárállományA zöld környezetvédők szerint az energiatermelésben nagyok a gondok: az „atom” sugároz, a szén károsítja a levegőt, a földgáz hamar kifogy és ráadásul hozzájárul a légkör szennyezéshez is, a víz meg – no arról, az első számú közellenségről – Magyarországon jobb nem is beszélni.

 

Hanem a megújulók, köztük is elsősorban a szélenergia, hordozzák az igazi reményt, a jövő megváltását. És akkor tessék, itt a hír: még Amerikában sem kis pénzre, egymillió dollárra (mintegy negyedmilliárd forint) büntették az Egyesült Államok hatóságai a Duke Energy Renewables óriáscéget, mivel az általuk gyártott és telepített szélturbinák négy év alatt (2009 és 2013 között) több mint 160 madár pusztulását okozták az egyik szövetségi államban. Milyen madarakét? Arról nem szólt a híradás, de végtére is, egy veréb éppúgy élőlény, mint a védett szirti sas. Lehet, hogy túl közel merészkedtek, az is lehet, hogy a forgó lapátok által keltett légörvény szippantotta be őket. A vállalat persze védekezik, merthogy ők még akkor építették a szélerőműveket, amikor a jelenlegi szabályozás nem is létezett.

Na és, ha nem létezett! Attól még szegény madarak csak elpusztultak. Ahogyan az is tudott, hogy nemigen nő bokor a forgó óriások alatt, fákról nem is beszélve. A káros hatásokról persze az alternatív források előnyeinek fennen hirdetői nem szoktak nyilatkozni. Márpedig negatív hatások nélkül nem lehetséges energiatermelés, még akkor sem, ha akár csak szárított tehéntrágya a fűtőanyag. Amellett a szélenergia alkalmazása nem csupán a növényeket, a madarakat veszélyeztetheti, hanem akár az embert is. A keletkező infrahangok például, amelyek károsíthatják az egészséget. Ma már léteznek infrahanggal, tehát a hallható tartomány alatt, emberi füllel nem érzékelhető, nagyon kis frekvenciájú hangokkal működő „ágyuk”, amelyek többnyire nem ölik meg az ellenséget (bár azt is megtehetik), de komoly rosszullétet okozva megbénítják. Ezek az infrahangok messzire elhatolnak a nagy hullámhosszuk révén. Ma még nem bizonyított, árthatnak-e avagy sem, bár a világban sok helyen vizsgálják, hogy mennyire hatnak az infrahangok a szélerőművek közelében élő lakosokra.

„Rossz” lenne tehát a szélerőmű? Dehogy! Nagyon is hasznos! A szél ugye ingyenes üzemanyag, a szélrotorok nem szennyezik szén-dioxiddal a légkört. Ugyanakkor viszont ne feledjük, hogy a berendezések anyaga és a gyártási technológiáik bizony nem olcsók meg nem is mondhatók túl környezetbarátnak. Az sem előny, hogy a szélerőműveknek viszonylag kicsi az energiasűrűsége, legalábbis a szén-, pláne az atomerőművekhez képest, tehát igen nagy területre van szükségük ugyanannyi energia előállításához.

Bizony, amióta az Úr kiűzte Ádámot és Évát a Paradicsomból, nekünk, szegény utódaiknak mindenért busásan fizetnünk kell, nincs semmi ingyen. Az energia sem.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére