Menu

Napfényes örömök

Napfényes örömök Németországban is
Szenzáció a javából! A hír szerint a németeknél "egy ideig" az ország villamosenergia-igényének negyven százalékát fotovillamos cellákból nyerték.

 

Valóban jelentős teljesítményről, 23,9 gigawattról van szó, a mi paksi erőművünk teljesítményének tizenkétszereséről. Bár a hírből nem derül ki pontosan, mit takar az “egy ideig”, de ez a csúcs valóban lenyűgöző. Még akkor is, ha más dolog tíz másodperc alatt végigrobogni száz méteren, és más lenne állandóan ilyen sebességgel megtenni kilométereket.

Persze, a németeknek ugyancsak kell igyekezniük, ha a kormányuk által kidobott atomenergiát teljes mértékben pótolni akarják. Ezt a mostani rekordot mintegy 1,4 millió darab napenergia-termelő berendezésük szolgáltatta, ami jelentős, de bőven tovább növelhető érték. Hozzá kell tenni, hogy azért a napenergia hasznosítása nem a legolcsóbb megoldás, hiába, hogy az üzemanyag elvileg ingyen van, mivel jelenleg napelemekkel egy kilowattóra energia előállítása 10, sőt akár 20 eurócentbe kerülhet (bár ígérik, hogy tíz év múlva már csak fele-harmada lesz a költség), és a napkollektorok élettartama se túl hosszú, körülbelül évtizednyi.

Hanem a hír mindenképpen figyelemre méltó. Okos ember és okos társadalom többféle megoldás együttesében gondolkodik. Hiszen remekül használható néhány ember szállítására a személyautó, de mondjuk egy óriás hídelemet a gyárból a helyszínig aligha lehet tucatnyi személygépkocsi összekapcsolásával elszállítani, ahhoz bizony tréler kell. A villamosenergia-ellátásban is kellenek alaperőművek és csúcserőművek, és nagyszerű, ha a látszólag ingyenes természeti forrásokat (víz, szél, napsugárzás) is minél nagyobb mértékben tudjuk hasznosítani. Persze a nap esetében azért az eddigieknél sokkal jobb hatásfok lenne ideális (jelenleg a csúcs-hatásfok 30% körül jár, de még nem tömegtermelésben, inkább csak a fejlesztőknél). Amellett a komponensek gyártásának technológiája sem tartozik a környezetet kímélő eljárások közé.

Mindenesetre mi magyarok igencsak messze járunk a német sikertől. Jelenleg alig 10 megawattnyi villamos teljesítményt kapunk napsugárzásból. És gondoljuk meg: egy mega ezred része a gigának!

 

Fotó: EPA – A világ legnagyobb naperőműve


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére