Menu

Nem nyerő az „atomellenesség”

német zöldekKözeleg a német parlamenti választások napja. Érdekes hír, hogy közvélemény-kutatások szerint jelenleg nem állnak túl jól a német zöldek.

 

Ismert, hogy a fukusimai tragédia után triumfáltak, jelentős szerepet töltvén be a német kormányzat elhamarkodottnak látszó atomstop döntésében. Kétségtelen, hogy 2011-ben a zöldpárt támogatottsága rendkívül magasra – 23 százalékra – ugrott. Jelenleg viszont egy friss felmérés szerint alig éri el a tíz százalékot a határozott pártválasztók körében.

Voltaképpen érthető. A rettenetes japán természeti csapások nyomán bekövetkezett reaktor-szerencsétlenségek sok embert megriasztottak, és persze a riadalomra nagy erővel ráerősítettek a zöld mozgalmak és pártok. Hiába, hogy Németföldön aligha fenyeget cunami, még a tengerpartjaikon sem, jó alkalom volt arra, hogy hisztériát keltsenek a nukleáris technika ellen. Döbbenetes számokkal operáltak: a század közepére már a villamosenergiának mintegy 80 százalékát kell előállítani megújuló forrásokból. Ami azt is jelenti, bár erről nyíltan ritkán beszélnek, hogy a szénerőműveket is sorra le kell állítani és inkább gázzal helyettesíteni.

Csakhogy az eltelt két, két és fél év nagy kijózanodásokkal is járt. Kiderült, hogy a megújulók – elsősorban a szélenergia – tömeges alkalmazásához meg kell újítani az átviteli hálózatot és az irányító rendszert is, továbbá új energiatárolókról is gondoskodni kell. Rettenetes pénzbe kerül mindez! Még az erős, stabil német gazdaságnak is tetemes költség (erről már részletesen szóltam korábban). Igaz, az új beruházások, az építések lendítik a gazdaságot, munkahelyeket teremtenek, de komoly számítások kellenek ahhoz, hogy ennek milyen lesz a gazdasági egyenlege. Amellett a megújulók – és megint elsősorban a szél –, annak is a tömeges alkalmazása, jelentős környezeti hatásokkal jár. Érdemes említeni a drága anyagokat felhasználó gyártási technológiákat, de rendben, végül is, atom- vagy szénerőmű építéséhez is kell kohászat, cementipar és hasonló, nem túl környezetbarát technológia. Ám, a forgó óriásokhoz szükséges hatalmas helyigény már nem elhanyagolható hátrányt jelent, és ehhez járul az energiaforrásnak, vagyis a szélnek változásokkal terhelt hátránya. Vagyis, hogy akkor is kevés lehet, ha éppen nagy lenne az igény, másfelől akkor is fúj, ha kevés a fogyasztás. Ezért kellenek a tárolók, amiknek létesítését éppen az úgynevezett környezetvédők támadják hevesen.

Mindenesetre figyelemre méltó a zöldek jelentős visszaesése. Persze más a közvélemény-kutatás és más maga a választás. Tudjuk, nem is egyszer előfordult, hogy igen határozott eltérések mutatkozhatnak a két eredmény között. Néhány nap múlva megtudhatjuk, mennyire esik egybe a kettő.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére