Menu

Nem túl vicces

radioaktív gondatlanság, nem túl vicces
Az emberi tudás fantasztikus lehetőségeket adott és ad az emberiségnek. Ám az új eredményeket egyúttal veszélyek is kísérik, abszolút biztonság nem létezik.

 

E szép, lapos bölcsességekre úgy jutottam, hogy sorra olvasni kezdtem a híreket az emberi hanyagságból, az egyébként okos, hasznos, nagyon fontos előírások, szabályok be nem tartásából járó veszélyekről, nem egyszer katasztrófákról. Elég a szabályok áthágásából bekövetkezett csernobili tragédiára emlékeztetni, de robbantak már fel gyárak, szóródtak szét életeket kioltó vagy súlyosan károsító anyagok (emlékezzünk Bhopálra!), ment sziklának kikötés közben és dőlt oldalára luxushajó, emberi mulasztás, hanyagság következtében.

Időben sokkal közelebb áll hozzánk az a hír, amelyről korábbi bejegyzésemben szóltam (Melyik ujjukat harapják?). Ez arról szólt, hogy Japánban a hatóságok megtiltották egy kísérleti, negyedik generációs reaktor újraindítását, minthogy kiderült, a Mondzsu atomerőműben rengeteg kötelező biztonsági vizsgálat elvégzését mulasztották el. Azt hihetnénk, hogy Csernobil – vagy legújabban Fukusima – után kellőképpen megszeppent a világ, és a nukleáris technikában szigorúan betartják a szabályokat. Erre most kiderül a brit Egészségügyi és Biztonsági Hivatal minapi jelentéséből, hogy a szigetországban az elmúlt tíz évben nem is kevés – több mint harminc – esetben tűnt el radioaktív anyag. No persze, az emberek feledékenyek. Jó sok évvel ezelőtt olvastam, hogy a budapesti közforgalmi járműveken szétszórt agyú utasok ottfelejtettek emberi fogsort, gyerekkocsit, hegedűt. Ezekhez képest nem is olyan terjedelmes mondjuk egy egészségügyi célú sugárzó anyagot tartalmazó doboz. A jelentésből kiderül például, hogy egy londoni kórházból cézium-137 tűnt el. Már kevésbé vidám hír, hogy egy acélműből 13 kilogramm gyengített uránnak veszett nyoma, ami azért nem is olyan kicsinyke tömeg.

Hová tűnnek ezek az anyagok? A legkézenfekvőbb eset, hogy ellopják. A tettesek jó üzleti hasznot remélnek, mert azt hiszik, hogy például piszkos atombomba készíthető belőle. Az is lehet, hogy csak gondatlanul szemétbe dobták a kisebb tömegű anyagot, tartályt. Még az orvosi célokra alkalmazott sugárzó anyagok hagyján, mert azok többnyire gyorsan bomlanak, de az iparban használtak esetében már nagyobbak lehetnek a veszélyek. No és végül, egyszerűbb is lehet a hiány oka: nem is tűnt el, csak éppen gondatlanul, rosszul vezették a kimutatásokat, végezték a leltárokat, és a keresett anyag talán ott lappang valamelyik polc hátsó zugában.

Vicces, ugye? Pedig nagyon nem az.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Atombiztonság – szigorítana az EU
Atombiztonság – Melyik ujjukat harapják?
Radioaktív gondatlanság a briteknél
Biztonságosabb az atomenergia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére