Menu

Okulás a bajból

Okulás a bajból
Elvonulóban vannak az Egyesült Államok dél-keleti vidékét – meg persze a közép-amerikai országokat – sújtó rettenetes óriási viharok. A sorozatos rombolások közepette figyelemre méltónak találtam a Harvey nevet viselő hurrikán egyik komoly pusztítását Houstonban.

 

Itt egy nagy vegyigyárban és a környezetében okozott nagy bajt az óriás vihar. A város közelében található gyárban többek között szerves peroxidokat is gyártanak, melyek magasabb hőmérsékleten veszélyessé válhatnak, tehát folyamatos hűtésükre van szükség. Így írt erről a 24.hu portál:

„Az első hírek szerint a környéken két hangos robbanást lehetett hallani, majd fekete füst szállt fel az üzemből. Az Arkema vegyi üzem korábban arról tájékoztatott, a heves esőzések és áradások következtében nem tudtak hűteni bizonyos kémiai vegyi anyagokat, így a robbanás megelőzésére nem volt lehetőség. (…) A robbanásokról helyi idő szerint hajnali kettőkor kapták a bejelentést. Figyelmeztették a lakosságot, hogy mivel a kémiai anyagokat több helyen tárolják, további robbanások is várhatók, így semmiképp ne térjenek vissza az evakuációs zónába, amíg arra nem kapnak felhatalmazást. (…) Az üzemben már korábban leállították a termelést, mielőtt a hurrikán megérkezett volna a régióba. Csakhogy a brutális csapadékmennyiség miatt elszállt az áram az intézményben, a generátorokat pedig ellepte a víz. ”

Ismerősnek tűnik a jelenség. 2011 tavaszán az áramkimaradás, az óriási víztömeg átáradása a fontos berendezéseken, a hűtés kimaradását követően a nagy robbanások óriási bajok előidézői lettek. Igen, jól emlékezhetnek, mindez Japánban, Fukusimában történt, ahol a robbanások sokkal félelmetesebb következményekkel jártak, mint Houstonban, hiszen atomreaktorok hűtése szakadt meg, minek következtében megolvadt az aktív zóna. Igaz, a természet is nagyobb erőkkel támadt, mint Texasban: kilences intenzitású földrengéssel és 16 méter magas, hatalmas víztömeggel. De mindenképpen be kell látnunk, szuper nagy természeti támadásokra voltaképpen aligha lehet tökéletesen, száz százalék biztonsággal felkészülni. Hiszen a mérnökök terveznek például gátak építésekor tíz, száz- vagy akár ezer-éves valószínűséggel bekövetkező áradásokra, de bizony előfordul, hogy a százéves valószínűségű áradás két vagy akár három egymás utáni évben következik be és elsodorja a még ki nem száradt, nedves gátakat.

Amikor a heves zöldek a nukleáris erőműveket hibáztatják a fukusimai tragédia miatt, és keltenek pánikhangulatot ellenük, akkor ezeket a tényezőket is figyelembe kellett volna venniük.

Bár kétségtelen, a tragédia bizonyos „haszonnal” is jár: most már, az okok ismeretében másképp fognak tervezni például cunami veszélyeztette helyeken, mondjuk azzal, hogy a vészhelyzeti hűtőberendezéseket magasabban helyezik el. A biztonságot növelik azzal is, hogy például a nukleáris reaktorokat tervező orosz mérnökök új eljárásokat vezettek be a zónaolvadás kivédésére.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére