Menu

Orosz „nukleáris aranyérem”

Orosz „nukleáris aranyérem”
2016. augusztus eleje óta mindenki a riói olimpia lázában ég, Magyarország pedig már eddig négy fantasztikus aranyérmet szerzett a többi kiemelkedő eredményről nem is beszélve. Eközben augusztus 5-én a több évtizednyi felhalmozott orosz technológiai tudás és a folyamatos fejlesztés eredménye egy sajátos „nukleáris aranyérem lett”, hiszen a világon először Oroszországban állt üzembe a jelenleg legkorszerűbbnek számító, 3+ generációs atomerőművi blokk. A nyomottvizes, VVER típusú, 1200 MW villamos teljesítményű novovoronyezsi 6. blokk hajnali 3 óra 35 perckor csatlakozott a villamosenergia-hálózatra és 240 MW-os teljesítményszinten üzemelt.

 

Ez a történelmi pillanat globálisan is kiemelkedő eseménynek számít, hiszen azt mutatja, hogy a Paks II atomerőműben majdan működő VVER-1200 típus piacérett, biztonságos és versenyképes típus, amely minden tekintetben megfelel a fukusimai atomerőmű- baleset után támasztott legszigorúbb biztonsági elveknek és követelményeknek is.

Idén nyáron személyesen is láthattam az elkészült novovoronyezsi 6. blokkot. Ez a blokk egy olyan mérnöki remekmű, amelybe az orosz fél számos innovatív technológiát épített be, hogy szavatolja a nukleáris biztonságot.

Orosz nukleáris aranyérem

A Roszatom, versenytársaitól eltérően, az elmúlt hét évben 7-8 blokkot épített Oroszországban, illetve külföldön. Tehát évi egy blokk készült el. Az idei év ráadásul rendhagyó volt, hiszen a novovoronyezsi blokk már a hálózatra tudott csatlakozni és az év végétől kereskedelmi üzemben működik. Az indiai Kudankulam-1 orosz típusú, 1000 MW teljesítményű blokkot videokonferencia keretében végérvényesen átadták az indiai üzemeltetőnek. Az átadáson Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök is részt vett. A Kudankulam-2 blokk már szintén elkészült, elérte az első kritikusságot is, így várhatóan 1-2 hónapon belül 100 százalékos teljesítményszinten üzemelhet.

A Roszatomnak van tehát kész, működő 3+ generációs referenciablokkja,

miután a Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja hasonlít Paks II-re. A többi gyártó legjobb esetben is csak 2017-re vagy 2018-ra készül el a saját, új típusú blokkjával, sokéves késéssel és az eredeti költségvetést többszörösen túllépő költségekkel. Elegendő megemlíteni, hogy 2018-ban, Paks II építésének kezdetekor a Roszatomnak már három működő blokkja lesz (Novovoronyezsben, valamint Szentpétervár mellett a Leningrád 2-es kiépítés 1-es blokkja, illetve Belaruszban az 1-es blokk).

Finnország is az orosz technológia mellett tette le a voksát és már folyik a Hanhikivi 1-es erőmű építése. Érdemes ennek kapcsán megemlíteni, hogy a finn hatóság, a STUK a világ talán legszigorúbb atomenergetikai felügyelete és aligha hagyta volna jóvá a terveket, ha bármiféle fenntartása lett volna a nukleáris biztonsággal kapcsolatban. Jukija Amano, a NAÜ főigazgatója pedig a legutóbbi, Belaruszban tett helyszíni látogatása során meg is jegyezte, hogy az első belarusz atomerőmű építése az egyik legsikeresebb projekt azon országok között, amelyek most lépnek az atomenergetika fejlesztésének útjára.  Milko Kovacsev, a NAÜ atomenergetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős részlegének vezetője, aki korábban bolgár energetikai miniszter volt, szintén pozitívan nyilatkozott erről a projektről, megállapítva, hogy Belarusz egy jól bevált technológia mellett döntött, a VVER-1200-as pedig a legkorszerűbb új, 3+ generációs orosz reaktor.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a Roszatom jelenleg 8 blokkot épít otthon és 36 atomerőművi blokkot külföldön, amelyek a megvalósítás különböző szakaszaiban vannak. Nyilván nem volt véletlen azon országok választása, amelyek az orosz technológiának szavaztak bizalmat. Oroszország több mint hatvan éve fejleszt ugyanis atomerőműveket és vitán felül áll, hogy az atomenergetikában egy sor területen világelső. Bizonyára az orosz „nukleáris” aranyérem további megrendeléseket fog eredményezni.

Pakson 30 éve megbízhatóan működik az atomerőmű, amelyet a magyar és orosz szakemberek együttes munkával korszerűsítettek, folyamatosan növelve az erőmű biztonságát. Ennek prioritása a kezdetekről evidencia, miközben Paks stabilan biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét.

 

 

Fotók: Hárfás Zsolt


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére