Menu

Paks jó befektetés

Paks jó befektetésMivel „atomról” van szó, félve írom le, hogy bombaként robbant a közvéleményben a magyar-orosz államközi egyezség két új reaktor építéséről Paks városában.

 

Jó hírnek számít, hiszen számos érv szól amellett, hogy orosz nukleáris berendezéseket vásároljunk energetikai rendszerünk bővítésére, illetve a majd lekapcsolandó elöregedettek kiváltására Paks területén. Jó hír azért, mert az orosz nukleáris tudomány és technika jelenleg a világ élvonalát jelenti, megelőzve a francia, japán, koreai és amerikai versenytársakat. Jó hír a jelenleg még csak nagy vonalaiban, részletek ismerete nélküli pénzügyi konstrukció lehetősége. A legkedvezőbb tételek közé tartozik azonban, hogy a magyar ipar – beszállítások révén – a bekerülési összeg negyven százalékával részesedhet az ügyletben. Ez utóbbi mindenképpen igen sokrétű előny. Előreláthatólag ennek a beszállításnak a fele az építéshez kapcsolódik, ami igen jelentősen megnöveli a munkahelyek számát, közvetlenül és közvetve is. Ennél is fontosabb a magyar ipar (elsősorban is a gépipar) számára, hogy fejlett technológiájú igényeket kielégítve tud megrendelésekhez jutni. Ez nemcsak azt jelenti, hogy emelkedik iparunk munkakultúrája, hanem azt is, hogy a hazai beszállításokon túlmenően lehetősége nyílik megrendelésekhez jutnia mindenütt, ahol a dinamikusan fejlődő és terjeszkedő orosz nukleáris óriásvállalat, a nekünk a reaktorokat szállító Roszatom megjelenik.

Nagy pozitívum az is, hogy míg az első tárgyalásokon az oroszok a bekerülési érték harminc százalékát ígérték a magyar beszállításokra, ennél lényegesen többet, negyven százalékot sikerült elérni. De nemcsak iparunk juthat jelentős megrendelésekhez, hanem a magyar szellemi szféra is. Már most is megjelentek nálunk képzésre és továbbképzésre idegen országokból nukleáris szakemberek, mert a magyar tudásnak világhíre van. Az egyezményen keresztül az orosz partner is közvetíthet hozzánk képzésre és továbbképzésre diákokat és szakembereket. Egyúttal a magyar tudományos potenciál is erősödhet, bővülhet, egyebek között például részvétellel a jövő alkalmazásait megalapozó negyedik generációs kutatásokban és alkalmazásokban.

Felsorolhatók közvetett előnyök is. Az egyik az infrastruktúra. Mivel a bővítés helyszíne Paks, a most ott működő erőmű mellett helyezkednének el az új reaktorok. Ez azzal jár, hogy a meglévő infrastruktúra szabványai szerint lehetne kiépíteni a szükséges bővítéseket, ami jelentős költségcsökkenést jelent. Amellett a mostani, a „régi” technika is orosz, bár persze az új konstrukciók nagyon sok tekintetben meghaladják azt. Mégis, a kapcsolódásokat, átalakításokat, váltásokat lényegesen egyszerűbben lehet végrehajtani, mintha egy merőben másféle technikával kellene megoldani. Arról se feledkezzünk meg, hogy az igen magas szintű magyar nukleáris szakértelem orosz tudásból nőtt ki az elmúlt mintegy három évtized alatt, ezt egyszerűbb továbbfejleszteni, mint egy merőben másféle tudást implantálni.

Csakhogy fény nincs árnyék nélkül. Kétségtelenül rendkívül operatív megoldásnak tetszik ez a közvetlen, tendereztetés nélküli egyezség, amely a magyar fél számára műszakilag mindenképpen és gazdaságilag is előnyösnek látszik. Mégis, az eljárás teljesen szokatlan, mondhatni, precedens nélküli a demokratikus országok gyakorlatában, ilyen hatalmas horderejű, hosszú távra kiható ügyletek esetében. Igaz, a magyar kormányzati nyilatkozatok szerint az Európai Unió vezetése rábólintott az üzletre, tehát megvétózni nem fogja. Az is igaz, hogy a szóba jöhető versenytársak (nincsenek sokan) lényegesen gyengébb feltételekkel indulhatnának, mivel jelenleg az oroszok a nukleáris technikában a világ élvonalát jelentik, és úgy tűnik, az általuk kínált gazdasági feltételek is nagyon vonzók.

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére