Menu

Patkányok – a nagy túlélők

patkány kábelrágás közben 
Régóta jósolgatják, ha - Isten ne adja - egyszer egy őrült diktátor totális atomháborút robbantana ki, és az emberiség, sőt a magasabb rendű élőlények is kipusztulnának, ki (mi) maradna meg a Földön?

 

Állítják, hogy a baktériumok, vírusok, a rovarok, tán a vizek lakói is, az emlősök közül pedig a patkányok. Úgy tetszik, mintha most csattanós bizonyítékot szolgáltatna erre a nem túl erősen megalapozott feltevésre az a patkány (bár meglehet, többen is voltak), amely március 20-án a fukusimai tragédia helyszínén elrágott egy kapcsolótáblán egy vezetéket (valószínűleg a számára finom szigetelés érdekelte). Az így keletkezett rövidzárlat miatt kimaradt az ott tárolt nagyaktivitású nukleáris hulladék hűtését szolgáló rendszerben az áramszolgáltatás. Nagy ijedelmet okozott, hiszen nem csekély veszély fenyegetett, minthogy a 3-as és 4-es reaktorban 1500, a központi medencében pedig 6 ezer fűtőrudat tárolnak, és ezeket állandóan hűteni kell.

Bár a lassan emelkedő hőmérséklet jócskán elmaradt a kritikus határértéktől, de azért szépen kúszott felfelé, ami ugye egyáltalán nem megnyugtató jelenség. A hibát elég szerencsére viszonylag hamar megtalálták és valamivel több mint egy nap után helyreállt a szolgáltatás.

Az ijedelem már többé-kevésbé lecsengett, bár elég nagy erővel habosította a média az eseményeket. Mindenesetre pozitív tanulság, hogy a japán mérnökök szakértelme ebben az esetben is bebizonyosodott. Ennél érdekesebb, hogy úgy tűnik, az élő szervezetek ellenállása, védekezőképessége a nukleáris sugárzással szemben tán erősebb, mint feltételezzük. Hiszen ez a pákosztos patkány igencsak élt, mert éhes volt, táplálékot keresett (és talált is). Sőt, meglehet, hogy még mindig él, mert ha kapcsolótábla vezetékét rágta el, akkor kisfeszültség érte csak, és ha a szigetelés anyagai nem voltak ártalmára, netán most is vígan szimatol ennivaló után.

 

Fotó: Oleg Kozlov


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére