Menu

Pozitív mellékhatások

A Ganz EEG Kft. a Roszatom külföldi projektjeihez is szállít szivattyúkat
A magyar atomerőművi kapacitás-fenntartásban, vagyis az új reaktorok telepítésében számunkra igen előnyös vonás lehet, hogy szerződés szerint a költségek negyven százalékában magyar áruval és munkával törleszthetünk.

 

Ma még meglehetősen cseppfolyósnak tűnik a válasz a kérdésre, hogy milyen jellegű lehet ez a beszállítás. Építőipari? Mindenképpen, hiszen kézenfekvő, hogy a helyszíni építési, infrastruktúra kialakítási feladatokat helyi munkával oldjuk meg. Fontos viszont, hogy minél nagyobb arányú legyen a magas színvonalú, lehetőleg high tech ipari részvétel, egyebek között gépipari méréstechnikai, informatikai áru, szolgáltatás és tevékenység. A felmérések, egyeztetések még folynak, de máris nagyon ígéretes például az a hír, amelyet a Ganz EEG Kft. a napokban tett közzé. Megtudhatjuk ebből, hogy a magyar-orosz vegyesvállalat már nemcsak Oroszországba exportál, hanem más országokba is, méghozzá, egyebek között, igen fejlett terméket: nagyteljesítményű szivattyúkat.

Ez a siker egyúttal azt is jelenti, hogy jó reményeink lehetnek további exportra is. Az orosz nukleáris reaktorokat egyre több országba szállítják (jelenleg összesen 27 reaktor áll építés alatt, nemcsak Oroszországban, hanem külföldön, például Indiában, Törökországban is), és ezekkel a megrendelésekkel egyúttal a már beszállítóvá vált, így hitelesített, elfogadott színvonalú, teljesítményű magyar cégek is versenyképessé válnak. Mi több, ez a beszállító-képesség nemcsak atom-, hanem más, például hőerőművek esetében is érvényes lehet. Fejlesztés, megbízhatóság, képzés és továbbképzés jelentik a beszállítások alapjait. A Ganz EEG Kft. bizonyította, hogy ezek birtokában képes lehet versenybe szállni.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére