Menu

Prók és kontrák

Thais clavigera

Áldás vagy átok? Mármint az atomenergia hasznosítása. Ha a – szerencsére nagyon ritka – nagy baleseteket tekintjük, nyilván erősebb az “átok” oldal. A nukleáris technika tömeges energetikai hasznosításának mintegy négy évtizede alatt lényegében három nagy kiterjedésű, bolygónk jelentős részét érintő baleset történt. (Ezekről az előző bejegyzésemben hosszabban írtam.) De itt a legújabb hír Fukusimával kapcsolatban: úgy tetszik, hogy a balesetet szenvedett helyszín közelében kihalt egy kagylófaj, a szép nevű Thais clavigera. Baj! Feltételezhető, bár nem bizonyos, hogy szegény kagylók a két év előtti nagy baleset következtében pusztulgattak, igaz, azt nem közölték, hány faj közül (sok van belőlük) tűnt el egy. Egyelőre azt sem tudni, véglegesen vagy átmenetileg, mert könnyen lehet, hogy pár év múlva újból felbukkan. Ahogyan az erdőtüzek után többnyire bőséges növényzet kel új életre.

Érdekesebb viszont az a NASA által támogatott kutatás, amely kimutatja: azáltal, hogy 1971 és 2009 között atomenergiát használtak fosszilis üzemanyag helyett, több mint 1,8 millió emberélet menekült meg a világban, az egészséget aláásó lég- és egyéb szennyezések meg az üvegházhatású gázok visszaszorulásával. A kutatók seregnyi egészségre ható tényezőt vettek számításba, a nyersanyag (főként a szén) bányászatától kezdve a szállításon át az energiatermelési technológiákig. Sőt, arra is próbáltak becsléseket adni, mi lenne, ha atomenergia helyett – a szénnél sokkalta “tisztábbnak” számító – földgázzal állítanának elő ugyanannyi energiát a következő négy évtizedben: ez, számításaik szerint 420 ezer ember halálát jelentené. Szén esetében pedig hétmillió többlet-halállal járna!

Érdemes tehát az atomenergiát ellenzőknek elgondolkodniuk a számokon: a tengernek viszonylag nem nagy körzetében egy-két kagylófaj esetleges kipusztulása áll szemben sok százezer, sőt millónyi emberi élettel. Nem vitás, hogy következetesen védenünk kell a természetet, de ne feledjük: az ember is része a természetnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az atomenergia életeket ment?


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére