Menu

A szavak ereje

sugárzás, sugárveszély
Nem véletlenül élnek a nyelvben szinonimák, vagyis hasonértelmű szavak. "Hason"-, de nem "azonos" értelműek, mert mindegyik valamiféle árnyalati eltérést fejez ki. Piros a retek, de vörös a vér, a lobogó. Nem is egyszer a látszólagos hasonlóság komoly értelmi és érzelmi különbözőséget fed.

 

Itt van például a géntechnológia. Ellenzői előszeretettel használják a génmanipulációt a génkezelés helyett. Hát persze! A manipuláció mögött mindig valamiféle sötét, sőt aljas szándék sejthető, lehet vele riogatni a laikus embereket. Márpedig a szakértőkön kívül mindnyájan laikusok vagyunk.

Még elfogadhatatlanabb, ha sugárfertőzésről beszélnek-írnak akkor, amikor valakit túl nagy adag radioaktív sugárzás ér. Különösen két éve, a fukusimai tragédia nyomán hallhattuk-olvashattuk sűrűn, hogy a mentésen dolgozókat sugárzás, sugárfertőzés érte. Egyáltalán nem igaz, mert aki ettől betegszik meg, nem fertőz. Fertőzhet az influenza, a májgyulladás, a kanyaró, minthogy a beteg ember lélegzetétől, érintésétől valóban átterjedhet a kórokozó másik emberre. A túlzott sugárdózis azonban csak azt betegíti meg, akit elér. Ne legyintsünk, hogy ugyan, nyilván csak a tudatlanok használják így. Egyáltalán nem így van: pár hete még az ismert magyar tudományos ismeretterjesztő hetilapban is megjelent cikk ezzel a hamis kifejezéssel.

Érdemes küzdeni szavak megtévesztő használata ellen? De mennyire! Tudhatjuk a történelemből is, hogy a szavaknak nagy a hatalma. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy hajrát avagy pfújt kiáltanak.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére