Menu

Szakértelemmel, tiszteséggel

Tizenöt év nem nagy idő egy vállalat életében. Mégis érdemes egy pillanatra megállnunk a meglehetősen hosszú nevű Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) születésnapján.Tizenöt év nem nagy idő egy vállalat életében. Mégis érdemes egy pillanatra megállnunk a meglehetősen hosszú nevű Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) születésnapján.

 

Nagy jelentőségű tett volt, hogy 1996-ban, az akkori magyar parlament bölcs megfontolása nyomán életbe lépett az atomenergiáról szóló törvény, és ennek egyik elemeként megalakították a radioaktív hulladékok kezelését és tartós tárolását szervező, intéző céget. A kezdetben 63 fővel induló társaság mára több mint 200 főre bővült. Szakembereik többségét (a már nyugdíjasakat éppúgy, mint a mostani „fiatalokat”) személyesen is jól ismerem. Bátran mondhatom, kiváló csapat dolgozik a sugárzó hulladékok biztonságos, tartós és gazdaságos elhelyezésén. Az alapítók,  az első vezetővel Maróthy Lászlóval az élen még főleg a paksi erőműből jöttek. Az ő szakértelmük, felkészültségük kiváló alapot adott az eredményekhez.

Sokszor szóltam már itt is arról, hogy a nukleáris energiatermelés a víz mellett a legtisztább megoldás a légkörszennyezés minimális szinten tartása érdekében. Csakhogy a hulladékként keletkező sugárzó anyagok erős kockázatokat is hordoznak. Az energetikai hulladékokhoz járulnak még az orvoslásból, az ipari és mezőgazdasági alkalmazásokból származók, ám ezekről a gondoskodás egyszerűbb, részint, mert nagyságrendekkel kisebb a tömegük, részint, mivel ezek többnyire gyorsan bomló, kis-, legfeljebb közepes aktivitású anyagok.

Az RHK Kft. nagy érdeme, hogy viszonylag gördülékenyen megépült és 2012 decembere óta már üzemel is a kis- és közepes aktivitású hulladékokat (ilyenek például sugárzóvá vált szerszámok, ruházati darabok, alkatrészek, műszerek, stb.) tartósan elhelyező tároló a Tolna megyei Bátaapátiban. Kényesebb ügy a nagyaktivitású, tehát akár csak évezredek múlva lebomló és nagy energiát (hőt) kibocsátó kiégett fűtőelemek sorsa.

Fontos, hogy megépült és még egyre bővítik az atomerőmű mellett elhelyezett Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját (KKÁT), amely ötven évre ad helyet a végleges elhelyezésig. Ennek megoldásához már megkezdték a Baranya megyei Boda közelében található óriási agyagkőtömbben egy lerakó kialakításának kutatását. Az eredményes munkát igazolja, hogy míg a KKÁT valamivel több mint egy évtizede hét kamrában 3150 kazetta tárolását tudta biztosítani, addig mostanra már további 13 tároló kamrában 7600 kazetta helyezhető el.

Amikor azt írtam: „viszonylag gördülékenyen” épült meg Tolna megyében a tároló, emlékeznünk kell arra, hogy nem aszfaltozott sétaút vezetett az építéshez. Nem feledkezhetünk meg a kezdeti buktatókról, minthogy önző politikusi szempontoknak hitelt adva népszavazással hárította el a helyszín közelében lévő kis falu a tervezett létesítményt. Verik is azóta a fejüket a falba, mert bizony nagyon rosszul jártak. A tároló teljesen biztonságos, a helyszín körüli falvak pedig azóta felvirágoztak, a lakosok munkához jutottak, ráadásul társadalmi közösségeikkel folyamatos, állandó és igen szigorú ellenőrzést gyakorolhatnak. Biztonságérzetükhöz nagymértékben hozzájárul az RHK Kft. szakembereinek mindig türelmes, közérthető módon előadott, tisztességes, soha félre nem vezető oktató, felvilágosító munkája, készséges magyarázatai.

Megérdemlik, hogy a vállalat születésnapján köszöntsük őket.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére