Menu

Szennyezett talajvíz – Rossz hírek évadja

szennyezett talajvíz
Megborzongtatók a hírek, bár kint tombol a kánikula. Olvasom: "a Fukusima 1. atomerőmű kettes atomreaktorának turbinacsarnoka alatti kútból kiszivattyúzott talajvízben a sugárzó stroncium szintje harmincszorosa, a tríciumé pedig nyolcszorosa volt a megengedettnek."

 

Ez bizony nagyon nem jó hír, még akkor is, ha a Tepco, a japán energetikai cég állítja, hogy a szennyezett víz nem szivároghatott a tengerbe. Ráadásul nemcsak a jelenleg mért értékek okoznak fejtörést, nagyobb gond az igen erős emelkedés a félév előtt mért sugárzási szintekhez képest, amikor – a jelentések szerint – még jóval a megengedett határértékek alatt mozogtak.

Rossz hír sose jön jókor, de most még nagyobb a probléma. Közben ugyanis folyik az engedélyeztetési eljárás az újraindításokról. A japán kormány a baleset óta ismét üzemeltetett két reaktor mellé őszre továbbiaknak (a hírek szerint nyolcnak) a bekapcsolását akarja elérni. Ezek már mind megfelelnek az immár jóval szigorúbb biztonsági előírásoknak. A jövőre nézve mindenesetre biztató hírnek számít, hogy például az oroszok, a Roszatom új reaktorainál már olyan csapdát építenek be, amely esetleg bekövetkező baleseteknél felfogja és tárolja a szennyezett hűtővizet.

Egyébként nem meglepő a japán kormány igyekezete egy másik friss hír tükrében. A két év előtti tragédiáig az atomenergetika szolgáltatta a japán villamosenergia-ellátás közel harmadát. Ez most lényegében teljesen kiesett, ráadásul az újra üzembe helyezett két reaktort is rövidesen le kell állítani – bár csak ideiglenesen – karbantartás miatt. Ez a másik hír sem kevésbé leverő az előzőnél. A japán pénzügyminisztérium jelentése szerint rekord méretű lett a szigetország külkereskedelmi hiánya májusban, tíz százalékkal meghaladva a tavalyit, ami akkor sem volt kevés. Érthető. Mert hiába a kivitel igen jelentős, több mint tíz százalékos növekedése az egy évvel ezelőttihez képest, ha a behozatal is körülbelül ennyivel bővült, a megnövekedett energiahordozó-import (elsősorban földgáz) következtében. Az atomerőművek kiesése miatti áramhiányt muszáj pótolni, márpedig Japán fejlett ipara – és persze a lakossága is – éhesen várja a villamos energiát.

Mindeközben a közvélemény egy része, a két év előtti óriási megrendülés hatására ma is ellenzi az újraindításokat. Ám be kell látniuk, hogy a gazdasági hatások mindenképpen óriási, megkerülhetetlen kényszert jelentenek.

 

Fotó: AP/SITA

 

Kapcsolódó cikkeink:

Stroncium-90 Fukusimában

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére