Menu

Titáni munkák

De nemcsak a gyógyászatban keresett anyag a titán, illetve a belőle készült vegyületek.
Magam is hálás használója vagyok a görög mitológia hőseiről, a titánokról elnevezett anyagnak, mert a vegyületükből készült szerkezet pótolja az egyik térdem nagy részét.

 

De nemcsak a gyógyászatban keresett anyag a titán, illetve a belőle készült vegyületek. Elsődleges, nagy felhasználója a közlekedés, főleg a repülőgép- és az autóipar. Ez nem meglepő, mert Gaia és Uranosz tragikus sorsú gyermekei, akikről felfedezője, a német Martin H. Klaproth e fémet elnevezte, a nagy erő, a kemény szilárdság megtestesítői voltak. Azt mondja róla a Wikipédia: „A titán, amely a földkéreg 0,63%-át adja, nagyon gyakori elem (a kilencedik leggyakoribb elem).” Viszont az alkalmazásában komoly nehézségek adódnak.

Egyrészt, előfordulása eléggé szétszórt, másrészt az ipari előállítási technológiái bonyolultak és nem is olcsók. Nem meglepő tehát, hogy hírértékű lehet egy lényegében egyszerű kereskedelmi megállapodás, amelyet az egyik német tartomány (Bajorország) miniszterelnöke és egy oroszországi (udmurtföldi) kombinát vezetője írt alá a napokban. Ennek értelmében Németországba jelentős mennyiségű hengerelt titánt fognak szállítani, amit az autóipari nagyhatalom vállalatai nyilván nagy örömmel fognak fogadni.

Érdekessége is van ennek a szerződésnek.

Az, hogy a szállító annak az orosz atomipari óriásvállalatnak a része, amely fő tevékenységeként kulcsszerepet játszik az atomenergetikában meghatározó jelentőségű nukleáris fűtőanyag előállításában, valamint a kiégett, nagyaktivitású hulladékok tárolási megoldásainak, eljárásainak biztosításában. Egyébként nálunk az orosz TVEL vállalat különösen értékes munkájáról is elismert a szakemberek körében.

Ismert, hogy 2003. április 10-én a paksi atomerőmű kettes blokkja mellett súlyos üzemzavar történt. Egy német-francia konzorcium által szállított, és mint kiderült, műszakilag több szempontból is hibásan megtervezett tisztítótartályban megsérült és összetört 30 fűtőelem-kazetta. Maga a reaktor nem sérült meg, mert a tartály csak mellette helyezkedett el, nem volt közük egymáshoz (bár a biztonság miatt a 2. számú blokk hosszú ideig nem üzemelhetett). Hatalmas felkészültséget, komoly, sokrétű innovációt követelő munkálatok segítségével végül a TVEL végezte el a mentesítés rendkívül bonyolult feladatát. De nem csak e sok évvel ezelőtti bravúr bizonyítja a TVEL innovatív képességeit, mivel a titántermékek sorozatgyártásához is kiterjedt kutatási, fejlesztési, tervezési munkák, széleskörű megújulás szükségeltetett.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére