Menu

Új ösvényeket vágva

roszatom-nuclear
A közelmúltban a magyar kormány döntött arról, hogy mire - mintegy negyedszázad múlva - az utolsó paksi reaktor is bevégzi pályafutását, legyen meg a helyettesítése, vagyis már működjék az újabb - az eddiginél lényegesen modernebb - atomerőmű.

 

Ezt a döntést erősíti, hogy az előző kormányzati ciklusban még a mostani ellenzék terjesztette elő a bővítést, és az akkori parlament nagy többséggel jóvá is hagyta. Jelenleg nagy erőkkel folyik a versenypályázat megírása. A “nagy erőkkel” kifejezés nem túlzás, mert mind a műszaki kívánalmak, mind a gazdasági és a jogi kérdések megfogalmazása, megalapozása több tucatnyi szakember kemény munkáját igényli.

A versenyzők mindenesetre már melegítenek. Nincsenek túl sokan, fél tucatnál is kevesebben, de valamennyien több bajnoksággal dicsekedhetnek. Az egyik favorit az orosz Roszatom, amely jelenleg is kilenc reaktort épít és számos újabb reaktora van tervezés alatt szerte a világban. Egyik komoly versenyígéretük, hogy amennyiben ők végezhetik a bővítést, jelentős lendületet tudnak adni a magyar iparnak. A Budapesten tartott konferenciájukon elmondták: a beruházásba várhatóan 30 százalékot meghaladó mértékben vonnának be magyar vállalatokat. Nem csekélység, különösen, ha hozzávesszük, hogy ez további lehetőségek kezdete lenne, mert a világban végzett munkáikba, szállításaikba is bevonnák a jól teljesítő beszállító cégeket.

A magyar vállalkozók vették az üzenetet. Meglepően népes, mintegy 150 fős közönség jelent meg – többségükben vállalatok vezetői és/vagy tulajdonosai – és gyakorlatilag mindannyian be is jelentkeztek az orosz óriáscég által meghirdetett válogatásra. Érdemes, mert a lehetőségek köre igen széles, minthogy a Roszatom immár nemcsak “atom”, ahogyan a neve jelzi, ugyanis kiterjesztette vállalkozásait a hagyományos (gáz, szén üzemanyagú) és a megújuló forrásokkal (elsősorban szél) működő energiatermelésre és szolgáltatásokra is.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Roszatom készül a paksi bővítésre
Előkészületek a paksi tenderre
A finanszírozás kulcskérdés lesz a paksi tenderen
Többet kínál a magyar cégeknek a Roszatom
Negyedik generációs blokkhoz is várnak magyar beszállítókat
A tanulópénzt meg kell fizetni

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére