Menu

Újra bányászhatnak uránércet a Mecsekben

Újra bányászhatnak uránércet a Mecsekben
"Az ausztrál tulajdonú Wildhorse Energy bányavállalat 2007-ben geológiai vizsgálatokat kezdett a mecseki uránérc egykori kitermelési területén. Mára olyan fázisba jutottak a kutatások, hogy megalakították a Magyar Urán Zrt. nevű céget, amelyhez a Mecsekérc Zrt. és Kővágószőlős önkormányzata is csatlakozott."

 

A Mecsekben 1957-ben kezdődött az uránérc kitermelése Kővágószőlős település határában. A korabeli politikai viszonyoknak megfelelően titkolózás vette körül a termelést, így a mai napig nem rendelkezünk pontos számokkal a magyar uránbányászatról. A témában járatosak úgy vélik, hogy megközelítőleg 21 ezer tonna fémuránt termelt a bánya a bezárásáig. A termelés 1989-ben fejeződött be, az üzemi részt pedig 1997-ben hagyták el az utolsó dolgozók.

Már a bánya bezárásának idején folytak viták arról, hogy valaha újraindítható lesz-e a Mecsekben az urán kitermelése. Az urán árának világpiaci emelkedése és a kitermelés technológiai változásai miatt ismét felmerült az egykori lelőhely megnyitása. A Wildhorse Energy kutatófúrásai biztató eredményeket hoztak. A számítások szerint a Mecsek hegységben legalább ugyanannyi uránérc található még, amennyit korábban onnan kitermeltek. Az ausztrál bányavállalatnál ezért úgy vélik, 25-30 évig működhetne a bánya. A termelés idején a cég közel 700 embernek adna munkát, ami a jelentős munkanélküliséggel küszködő térségnek rendkívül nagy segítséget jelentene. A tervek szerint nem csak a kitermelés, hanem az ércdúsítás is helyben történne, vagyis dúsítóüzem megépítése is a célok között szerepel. Az itt előállított urán-oxidot a világpiacon értékesítenék.

Sajtóértesülések szerint az atomenergiai szakemberek közül többen úgy vélik, hogy a paksi atomerőmű lehetséges bővítése is felgyorsíthatja a mecseki bányanyitást. A magyar erőmű üzemanyagigényét ugyanis ki lehetne elégíteni a hazai nyersanyagból. Természetesen konkrét megállapodások nem születtek ebben az ügyben, csak elméleti szinten merült fel az említett megoldás lehetősége.

A 2012 szeptemberében bejegyezett a Magyar Urán Zrt. még nem termelő cég, hanem céltársaság, amelynek feladata a mecseki uránbányászat megvalósíthatóságának vizsgálata. Amennyiben ez igazolható, csak ekkor alapítják meg a termelő céget. Novemberben elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, amit eljuttattak a Mecsekérc Zrt.-hez, Kővágószőlős önkormányzatához és az illetékes minisztériumhoz. Érdekesség, hogy a közeli Pécs városa csak egy lényegi információkat tartalmazó kivonatot kapott, valamint szakértői segítséget, hogy a felmerülő kérdésekre minél szakszerűbb és megnyugtatóbb választ kaphassanak a téma iránt érdeklődő városi polgárok.

Pécs tulajdonostársként való csatlakozása a céghez még várat magára, aminek politikai okai is lehetnek. Környezetvédő csoportok ugyanis az uránbánya megnyitása ellen szólaltak fel, így a baranyai megyeszékhely vezetőinek az ő érzékenységükre is tekintettel kell lenniük. Mindezeken túl pécsi látogatása idején Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a pécsi emberek döntésén múlik majd, lesz-e ismét uránbánya a város tőszomszédságában. Látható tehát, hogy a bányanyitás napjainkban sem csak gazdasági kérdés.

 

Forrás: Bama, Pécs Ma, Wikipedia, Wildhorse


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére