Menu

Ukrajna az orosz import technológia teljes kiváltására törekszik

Ukrajna az orosz import technológia teljes kiváltására törekszik
Sajtóinformációk szerint 2014. augusztus 28-án az ukrán Turboatom, az ukrán nukleáris vállalat az Energoatom, valamint a Factory Electrotyazhmash képviselői olyan jegyzőkönyvet írtak alá, amely az ukrajnai atomerőművek esetében az (orosz) import erőművi berendezések kiváltásának, helyettesítésének lehetőségeiről szólnak.

 

A „kiváltásra” ítélt import berendezések listája nem ismert, de bizonyára primerköri és szekunderköri berendezéseket is „helyettesíteni” kívánnak. Fontos hangsúlyozni, hogy Ukrajnában 2013-ban a 15, orosz típusú nukleáris blokk villamosenergia-teremlése adta az összes termelés közel 44 százalékát, így az ország számára különösen fontos, hogy a nukleáris blokkok üzembiztosan tudják szolgáltatni a villamos energiát.

Természetesen az ukrán gépgyártó és egyéb cégek eddig képesek voltak bizonyos berendezések, például turbina gyártására, szállítására az atomerőművek részére, de nyilvánvalóan egyik napról a másikra nem képesek egyes, az atomerőműveik részére elengedhetetlen primerköri és szekunderköri berendezések gyártására. Főleg úgy, hogy ilyen berendezések gyártásához elengedhetetlen a szakmai kompetencia, a tudás, valamint a hosszú távú gyártási tapasztalat és precizitás is. A nukleáris hatóságok feladata pedig az, hogy a nukleáris és a műszaki követelményeket betartassa a tervezés, a gyártás, a karbantartás, valamint az üzemeltetés során is.

Nyilvánvaló, hogy az ukrán Energoatom és az amerikai Westinghouse cég között 2020-ig meghosszabbított nukleáris fűtőelemek beszállításáról szóló szerződéshez hasonlóan jelen esetben is a politikai cél az ukrán atomerőművek teljes függetlenedése az orosz technológiától. Ugyanakkor a nukleáris iparban elsőrendű, alapvető szabály az, hogy a nukleáris biztonság elsőbbséget élvez minden más szempont előtt, ezért az orosz import erőművi berendezések „kiváltásának” kérdéséről kizárólag szakmai alapon, a független nukleáris hatóság teljes bevonásával és egyetértésével lehet csak a legnagyobb felelősséggel megalapozott, a biztonságot maximálisan garantáló döntéseket hozni. Ehhez pedig az szükséges, hogy a pillanatnyi politikai, gazdasági érdekek ne sértsék meg a nukleáris iparág alapvető követelményeit. Hiszen a nukleáris létesítmények teljes üzemideje alatt a biztonságos üzemeltetéséért, a nukleáris biztonsági követelmények betartásáért, betartatásáért a teljes felelősséget az adott engedélyes (egyszerűbben az üzemeltető), végső soron pedig adott állam viseli.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére