Menu

Váltóállítás a hazai energetikában – termelésből az import felé

2014-ben történelmi csúcsot ért el az import a hazai villamosenergia-fogyasztásban.

 

Előzetes adatok alapján, éves szinten 13,4 TWh villamos energiát importáltunk, ezzel szemben a hazai termelés csak 29,2 TWh volt, azaz a bruttó hazai villamosenergia-fogyasztásból már közel 31,5 százalék volt az import részaránya. A legnagyobb import részarány 2014. június 11-én a kora délutáni órákban realizálódott, hiszen akkor az 5902 MW rendszerterheléshez 3067 MW import társult, amely közel 52 százalékos importot eredményezett. Az import további növekedése azt is eredményezte, hogy 2014-ben a paksi atomerőmű által megtermelt 15,65 TWh villamos energia biztosította a bruttó hazai termelés 53,6 százalékát.

A jelenlegi paksi blokkok nélkül a tavalyi évben a hazai villamosenergia-import 31,5 százalék helyett közel 70 százalék lett volna. Az építendő paksi új blokkok esetében pedig a 13,4 TWh import azt jelenti, hogy azok már most közel 70 százalékos éves kihasználtsággal termelhetnék a villamos energiát.

A hazai termelés és az import megoszlása 2009-2014 között  Forrásadat: MAVIR, PA Zrt.

A hazai termelés és az import megoszlása 2009-2014 között – Forrásadat: MAVIR, PA Zrt.

 

Látható, hogy a hazai villamosenergia-ellátásban továbbra is évről évre növekszik az import részaránya. Ez a tendencia azonban még középtávon sem fenntartható, hiszen a szomszédos országok erőműparkja is folyamatosan öregszik, ezért erőművek sora fog kiesni a villamosenergia-termelésből. Pontosan ezért alapvető kérdés, hogy a jelenlegi importforrások meddig és milyen áron állhatnak rendelkezésre. Mindezek miatt a fokozódó importfüggőség súlyos ellátásbiztonsági kérdéseket is felvet. A villamosenergia-ár tekintetében pedig egy nagyon nehezen becsülhető kockázatot hordoz az egész villamosenergia-rendszerre, a nemzetgazdaságra nézve.

 

 

Kapcsolódó anyag:

Óriási kihívás előtt áll a hazai villamosenergia-rendszer

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére