Menu

Navigare necesse est

Navigare neccesse est

Hajózni kell - viharban is, életveszélyben, hatalmas hullámok, rázkódások közepette is. Hajózni kell, dörögte állítólag a viharban a római parancsnok, hozzátéve kegyetlenül: vivere non est necesse, vagyis élni nem muszáj, mert nem mindenkinek garantált a túlélés. Márpedig a rakománynak el kell jutnia a célig, hogy el tudjuk adni és amit nyerünk rajta, abból visszafelé népünk számára fontos árut szállíthassunk haza.

 

Mondhatnánk mai nyelven: villany kell. Kell a gazdasághoz és kell a mindennapi élethez. Még akkor is, ha – immár két éve szó szerint tudjuk – a vízár elsodor, elpusztít a villanyt termelő rajból jó néhányat. Kétségtelen, a japán cunami nemcsak a fukusimai reaktorokat rombolta le, hanem a lelkekben is megrendítette a bizalmat. Sokan, a megrendültek azt mondják: nem kell atomenergia, mert lám, milyen baljós kihatásai lettek. Bár a rettenetes méretű földrengést még túlélték kisebb-nagyobb sérülésekkel a reaktorok, de a roppant, iszonyú áradatnak, lám, nem voltak képesek ellenállni.

Mintha egy hajórajból odaveszett volna egy vagy kettő. Hanem bizony, hajózni kell, élni nem – legalább is, néhánynak, a mindig előforduló áldozatoknak, ahhoz, hogy a nép, a többség élni és megélni tudjon. Az ókori bölcsességet látszik igazolni a hír, hogy a 2011 tavaszi pusztulás utáni két évben, idén áprilisig négy országban avattak új atomreaktorokat (Oroszország, Kanada: 1-1; Dél-Korea: 2; Kína: 4). Persze ne feledjük, ezek építését jó pár évvel előzőleg kezdték meg, de nem álltak le velük, hanem befejezték. Ennél is sokkal figyelemre méltóbb azonban, hogy 67 újabb reaktort építenek napjainkban is a világ 14 országában, amelyek összes teljesítménye az üzembe helyezésük után a jelenlegiekét további mintegy 18 százalékkal fogja bővíteni. A tervezett reaktorok száma pedig több mint 160 darab, ráadásul az építtetők között új országok, új térségek is találhatók.

Igen, hajózni kell. Ám, lehetőség szerint élni is kell, amire biztosítékot jelentenek a biztonságot növelő új eljárások, új tudás.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére