Menu

Radiológiai világnap

A radiológiai világnapot november 8-án ünneplik, először 2009-ben, Wilhelm Conrad Röntgen tiszteletére, aki 1895-ben fedezte fel az X-sugarat.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatta a Radiológiai Világnap létrejöttét (2009/11/05). A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a radiológia fontosságára, sokoldalúságára a gyógyászatban. Tudományos szenzációként bejárta az egész világot a 19. század végén, 1895. november 08-án Wilhelm Conrad Röntgen felfedezése, majd a 1896-ban az arról készült közlemény.

Az első híres röntgenfelvétel, amit Wilhelm Conrad Röntgen a felesége kézcsontjairól készített.

Radiológiai világnap - Röntgen feleségének a kézcsontja

Röntgen felfedezése egy addig ismeretlen világot nyitott meg, amit a tudományos elit 1901-ben fizikai Nobel-díjjal ismert el. A találmányban rejlő lehetőségeket fokozatosan ismerte fel a tudomány és a múlt század közepére már egyre nagyobb biztonsággal alkalmazták az X sugarat, így tehát különböző vizsgálati módszerek jelentek meg az orvosok kezében.

 

Mi a röntgensugárzás?

 

Egy elektromágneses sugárzás 10 nanométer és 100 pikométer közötti hullámhosszal. Tudnunk kell, hogy ez egy ionizáló sugárzás, amely élettanilag veszélyes. Előállítása gyorsított elektronnal történik katódsugárcsőben. Ez utóbbi a magyar Lénárd Fülöp felfedezése. A diagnosztikai jelentősége mellett figyelembe kell venni a sugár káros hatásait is.   A röntgensugárzás gyakorlati alkalmazása a kezdetben csak diagnosztikai célokat szolgált, felvételek és átvilágítás történt. Későbbiekben a magyar Hőgyes Endre, hogy az orvostudomány rengeteget profitálhat belőle és terápiás célra is alkalmazható. Az elmúlt 120 év alatt a rohamos fejlődésnek köszönhetően következett sorra jelentek meg a különböző fejlettségi szintet elérő CT, MDCT, PET-CT készülékek, az ereket ábrázoló DSA-k. Más képalkotó módszerek is elterjedtek, mint az UH-diagnosztika és a mágneses rezonancia vizsgálat. Ezen eljárásokon belül is folyamatos fejlődés figyelhető meg.
A röntgensugártól nincs félnivalónk, de tiszteletben kell tartani és csak indokolt esetben használni, mert akkor viszont nagyon fontos.

 

Forrás: wikipedia.org

Fotó: Metropol


ugrás az oldal tetejére